BMW 3: osvežitev za štiridesetletnico

7. 5. 2015
Deli

BMW je seriji 3 ob njeni štiridesetletnici namenil osvežitev, ki se odraža v bolj učinkovitih motorjih in prenovljeni vozni dinamiki.

BMW serije 3, ki v limuzinski in kombijevski izvedbi obsega kar četrtino prodaje bavarske znamke, je bil deležen tudi nekaj oblikovnih sprememb, zaradi katerih deluje nižji in širši. Nova sta oba odbijača, prednji tudi z preoblikovanimi vstopniki za zrak, preuredili pa so tudi žaromete, ki so na voljo tudi v led tehnologiji. Led svetilke so sicer tudi v zadnjih lučeh. Osvežena je tudi notranjost s sredinsko konzolo, na kateri izstopa izboljšan drsni pokrov za držala lončkov s pijačo.

Bencinski tri-, štiri- in šestvaljniki ter dizelski štirivaljniki izhajajo iz nove modularne družine BMW-jevih motorjev. Izstopajo iz Minija prevzeti osnovni 134-"konjski" bencinski trivaljnik v 318i, štirivaljnika v 320i in 330i ter šestvaljnik v 340i. Poraba goriva in izpusti ogljikovega dioksida so se povprečno zmanjšali za 11 odstotkov, k čemur je pripomogel tudi 8-stopenjski samodejni menjalnik Steptronic.

Podvozje, ki je v osnovi sicer ostalo enako, je bilo v vseh stopnjah nastavitve deležno finega brušenja, zato pri BMW-ju obljubljajo izboljšanje tudi na področju vozne dinamike.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk