Je pred BMW-jem "lepša" prihodnost? Odločili so se za drastične menjave

25. 9. 2024 | Jaka Drozg
Deli

Hrvat Domagoj Dukec je bil premeščen, zamenjal ga bo ljubitelj minimalističnega oblikovanja.

Oblikovalska ekipa BMW skupine je v pripravah na »neue klasse« oziroma novo oblikovno in tehnološko poglavje znamke dodobra premešala svojo zasedbo. Hrvat Domagoj Dukec, ki je BMW-jevo oblikovalsko zasedbo vodil od aprila 2019 in je nekoč izjavil, da "dobro oblikovanje ni glede lepega ali grdega," je bil premeščen. Le zakaj? Ostal pa bo del skupine, saj bo enak položaj zdaj prevzel pri znamki Rolls-Royce.

Je pred BMW-jem "lepša" prihodnost? Odločili so se za drastične menjave
BMW

Novi pridobitvi iz Minija in Polestarja

Pri BMW-ju bosta pod vodstvom Adriana van Hooydonka za oblikovni slog avtomobilov zdaj skrbela Maximilian Missoni in Oliver Heilmer. Slednji si je od leta 2017 kruh služil kot glavni oblikovalec pri Miniju, pri BMW-ju pa bo zadolžen za oblikovanje modelov kompaktnega in srednjega razreda ter za vsa vozila divizije BMW M.

Maximilian Missoni pa je nova pridobitev BMW skupine. Po začetku kariere pri Volkswagnu, je leta 2012 prevzel glavno vlogo zunanjega oblikovanja pri Volvu, kjer je njegovo delo poželo veliko odobravanje splošne javnosti. Kasneje so ga premestili na Polestar, kjer je bil zadolžen za zasnovo oblikovne filozofije, ko so postali samostojna znamka. Missoni bo pri BMW-ju zadolžen za višji-srednji ter luksuzni razred in oddelek BMW-Alpina.

Je pred BMW-jem "lepša" prihodnost? Odločili so se za drastične menjave
Polestar

Na srečo pa niso premešali vseh kart. Vodja digitalne uporabniške izkušnje in oblikovanja, ki pri BMW-ju velja ze eno boljših v avtomobilski industriji, bo ostal Christian Bauer. Nova ekipa bo začela sodelovati že z začetkom oktobra, vidne oblikovne spremembe pa se seveda lahko pričakujejo šele čez nekaj let.

Priljubljeni malček se po skoraj 50 letih poslavlja od Evrope

Novo na Metroplay: Peter Prevc iskreno o težkih trenutkih kariere in o očetovstvu | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem