BMW opušča nekatere nišne modele

19. 3. 2019 | Janez Heimer
Deli

BMW pričakuje zahtevno poslovno leto po 7,9-odstotnem upadu zaslužka lani zaradi vlaganja v električna vozila in namerava ukiniti izdelavo nekaterih modelov.

»Pričakujemo naporno poslovno leto 2019 v celotnem avtomobilskem sektorju,« je izjavil finančni vodja BMW Nicolas Peter. »Posledično nameravamo dodatno razširiti in zaostriti varčevalne ukrepe.« Zaslužek podjetja BMW je lani (pred plačilom davkov in obresti) namreč padel na 9,12 milijarde evrov.

Pri bavarskem gigantu so izjavili, da naslednika serije 3 Gran Turismo ne bo, čeprav naj bi bilo povpraševanja kar precej. Ukinili naj bi še nekaj svojih izpeljank, ki so trenutno še v ponudbi. Omenjeni so dodatni ukrepi za zniževanje ravni kompleksnosti, vendar podrobnosti niso navedli.

Takšno odločitev pa pozdravljajo analitiki. »Avtomobilski proizvajalci niso supermarket,« je tako dejal Juergen Pieper, analitik za Bankhaus Metzler. »Ukinitev določenih modelov je pravi korak, saj jih dolgoročno nihče ne bo pogrešal.«

Na zaslužek podjetja BMW so lani vplivale davščine, ki jih mora podjetje plačati na avtomobile, ki jih izdela v tovarni v Južni Karolini, nato pa izvozi na Kitajsko, pa tudi tekmeci v Evropi. Po razvpitih aferah na področju emisij in strahu pred brexitom so namreč tako rekoč vsi proizvajalci znižali svoje prodajne cilje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja