BMW v drugem letošnjem četrtletju ustvaril 212 milijonov evrov čiste izgube

5. 8. 2020
Deli
BMW v drugem letošnjem četrtletju ustvaril 212 milijonov evrov čiste izgube (foto: Tamino Petelinšek/STA)
Tamino Petelinšek/STA

Bavarski proizvajalec vozil BMW je v drugem letošnjem četrtletju ustvaril 212 milijonov evrov čiste izgube, potem ko je v enakem obdobju lani vknjižil 1,48 milijarde evrov čistega dobička. Rdeče številke so bile po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pričakovane, saj je pandemija covida-19 močno oklestila prodajo avtomobilov.

Prihodki so upadli za 22,3 odstotka na 19,97 milijarde evrov, izguba pred obrestmi in davki pa je dosegla 666 milijonov evrov (v enakem obdobju lani 2,2 milijarde evrov dobička).

Prvi mož družbe Oliver Zipse je za preostanek leta previdno optimističen, vendar ob predpostavki, da drugega vala okužb z novim koronavirusom ne bo oz. bo obvladljiv. Povedal je, da se na nekaterih trgih vključno s kitajskim že kažejo znaki okrevanja.

Zipse tako pričakuje, da bo v celotnem letu družba kljub težavam ustvarila dobiček iz poslovanja, vendar pa bo za nadomestitev dosedanjih izgub po njegovih besedah potrebnega kar nekaj časa.

Pandemija je močno prizadela večino avtomobilskih proizvajalcev, saj so bili prodajni saloni več tednov zaprti, obenem pa je povpraševanje precej upadlo. Tudi BMW je tako napovedal odpuščanja; junija je naznanil, da bo brez dela ostalo 6000 od skupno 120.000 zaposlenih. Že pred tem so v družbi napovedali tudi zmanjšanje načrtovanih naložb.

Vir: STA

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja