Bomo le dočakali kupejevsko Giulio?

18. 12. 2022 | Janoš Pečnik
Deli

V Italiji se kuha nova ikona. Močno predelana in superekskluzivna Alfa Romeo Giulia SWB Zagato pa bo najverjetneje dvovratni kupe.

Zagato, ki je eden najprepoznavnejših italijanskih karoseristov, je pred dnevi napovedal predelavo italijanske lepotice z romantičnim imenom. Sedaj so na svojem Instagramu objavili še nekaj fotografij, ki razkrivajo nekoliko več. Očitno so se projekta lotili, kot znajo le sami, Alfa Romeo Giulia SWB Zagato pa bo izrazito drugačna od serijske Giulie. Tudi ta je sicer pred kratkim doživela osvežitev.

Preberite tudi: Italijanski duet na lepotičenju

Zagatovo oblikovanje slovi po svojih ikoničnih potezah in izrazitem, prepoznavnem vzdušju, ki obenem ohranja in spoštuje oblikovanje in zapuščino proizvajalcev, kot so Alfa Romeo, Lancia in Aston Martin. In tokrat bo očitno enako. Fotografije, ki sicer razkrivajo nekatere oblikovalske podrobnosti, še zdaleč pa ne celotnega avtomobila, nakazujejo na temeljito preoblikovano karoserijo. Največ domišljije vzbuja tista, ki razkriva sprednji del z zanimivo oblikovanimi žarometi, ki bolj spominjajo na Tonale kot na Giulio. Med njima je seveda scudetto z Alfinim logotipom. Videti je tudi velike zračne odprtine in razdelilnik zraka.

Na fotografijah je videti, da ima Giulia SWB Zagato dva karbonska školjkasta sedeža, zadaj pa varnostno kletko in čisto verjetno je, da so si avto pri Zagatu zamislili kot dvovratni kupe (morda tudi s skrajšano medosno razdaljo, kot nakazuje ime) in podkurili domišljijo tistih, ki smo hrepeneli po serijski kupejevski Giulii. Potem pa spet nekaj noro ikoničnega - tista prva fotografija z zadnjim svetlobnim podpisom je namreč že razkrila zadek, ki se očitno zgleduje po seriji TZ (Tubolare Zagato). Ta se je leta 1963 začela z Giulio TZ. Odprtine na blatnikih spominjajo tudi na Alfo 8C.

Ni še znano, katero različico Giulie je Zagato dobil za osnovo, najverjetneje pa bo to najekstremnejša Giulia GTAm s 397 kilovatno (540 KM) različico 2,9-litrskega V6 motorja. Prav mogoče pa je, da so se pri Zagatu poigrali tudi s slednjim. Giulia SWB Zagato bo seveda pregrešno drag avtomobil, narejen v omejeni seriji, ki ga bodo bržkone predstavili kmalu po novem letu.

Verjamem, da bo vreden zapuščine sodelovanja obeh znamk. Več kot stoletno podjetje iz Terrazzana si je namreč v zadnjem desetletju tako želelo novih izdelkov z Alfinim logotipom, da so nazadnje v Alfo preobrazili kar Dodge Viper. Naslednja priložnost pa bo morda že Alfin superšportnik, ki ga napovedujejo v prihodnjem letu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja