Bomo v Evropi opustili vinjete in plačevali cestnino v skladu z izpusti ogljikovega dioksida?

24. 4. 2017
Deli
Bomo v Evropi opustili vinjete in plačevali cestnino v skladu z izpusti ogljikovega dioksida? (foto: Matija Janežič)
Matija Janežič

Kot poroča Automotive News Europe, v evropski komisiji pripravljajo predlog, po katerem cestnine za vožnjo osebnih avtomobilov, avtobusov in tovornjakov na evropskih avtocestah ne bi več obračunavali po razredih, ampak v skladu z izpusti ogljikovega dioksida in prevoženimi razdaljami.

Če bo predlog, ki ga bodo predvidoma pripravili do konca maja, sprejet, bi to lahko pomenilo tudi postopno ukinitev vinjet na evropskih avtocestah, čeprav se pri tem postavlja vprašanje, kako bi plačevanje cestnin v skladu z morebitno novo uredbo uredili v posameznih državah, saj je to pogosto povezano tudi z državno politiko. Komisija zato državam ne bo direktno naložila sprememb cestninskega sistema, ampak bolj podala smernice, po katerih naj se ravnajo, če se odločijo za spremembo cestninskega sistema. Nova cestninska ureditev bo seveda morala iti skozi obravnavo tako v evropskem parlamentu kot tudi v državah Evropske unije, torej lahko pričakujemo, da bo sprožila vroče razprave.

Dražja cestnina predvsem za velika vozila

Vožnja se bo podražila predvsem za tovornjake, ki na evropskih avtocestah sicer predstavljajo razmeroma majhen delež vozil, zato pa v zrak izpustijo kar dobro tretjino ogljikovega dioksida. S tem bi radi špediterje pripravili do tega, da bi v svojih flotah opuščali stare tovornjake in jih nadomeščali z novimi, ki imajo občutno čistejše motorje.

Pobuda evropske komisije je vsekakor pozitivna, a ob tem pripomnimo, da bi se lahko v skladu z izpusti avtomobilov uredil tudi vinjetni sistem, ki bi stvari precej poenostavil. Vsekakor pa bi poleg izpustov ogljikovega dioksida morali upoštevati tudi izpuste dušikovih oksidov in trdnih delcev, ki slabo vplivajo predvsem na zdravje ljudi.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"