Bosch tehnični kotiček

13. 3. 2014
Deli
Bosch tehnični kotiček

Brisalniki za spopad z dežjem.

Z napredovanjem razvoja motornih vozil se stalno razvija tudi konstrukcija metlic brisalnikov – a vedno z istim ciljem: najboljšo možno vidljivostjo!

Varnost je v podjetju Bosch že od njegove ustanovitve v središču pozornosti. To zlasti velja za področje razvoja in proizvodnje metlic brisalnikov, katerih začetki segajo v obdobje pred 86 leti. Metlice so narejene iz materiala, odpornega proti temperaturi (–30 do +80 °C). Kljub organskemu in anorganskemu onesnaženju, vodi, snegu, ultravijoličnim žarkom in ozonu delujejo brezhibno. Gumijasti profil metlic se enakomerno prilagaja krivini vetrobranskega stekla. Eleganten in aerodinamičen profil metlic Aerotwin flat zaradi enakomerno porazdeljenega kontaktnega pritiska zagotavlja popolno čiščenje vetrobranskega stekla. Metlice Twin standard z robustno in obstojno konstrukcijo so na voljo v dolžinah do 1.000 milimetrov.

V zgodnjih letih avtomobilizma so bili vetrobrani zložljivi, da so vozniki med vožnjo v dežju sploh lahko videli na cesto. Leta 1908 je princ Henrik Pruski iznašel ročno upravljane brisalnike. Zatem so v ZDA iznašli mehanizem na pnevmatični pogon.  Vendar pa se je šele Boscheva ideja o pogonu za brisalnike z elektromotorjem in zobnikom, ki se je porodila leta 1926, izkazala za trajno rešitev. Od takrat je bil skoraj vsak nov avtomobil opremljen z brisalniki. Leta 1999 je podjetje Bosch kot prvi proizvajalec na trgu ponudilo ploske metlice Aerotwin. Spomladi leta 2004 so v največji svetovni tovarni metlic brisalnikov v mestu Tienen v Belgiji izdelali desetmilijonto metlico Bosch Aerotwin. Do leta 2011 je to število naraslo na 15 milijonov.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"