Bosch tehnični kotiček: Asistenčni sistemi

26. 8. 2013
Deli
Bosch tehnični kotiček: Asistenčni sistemi

Sistemi za pomoč pri vožnji zdaj tudi v razredu kompaktnih avtomobilov

Tudi če vozniku pogled uide skozi levo okno, avtomobil vozi naravnost. V istem trenutku se vozilo pred njim nenadoma ustavi. Ker voznik ne opazi nevarnosti, to namesto njega stori Boschev sistem za pomoč pri zaviranju v sili, ki avtomobil hitro ustavi.

Pametna funkcija za zaviranje v sili je le ena v vrsti tehnologij, ki jih ponuja Bosch kot eden izmed vodilnih ponudnikov na področju motornih vozil po vsem svetu. Sistem varnostno razdaljo med vozili ohranja elektronsko. V kritičnih situacijah opozori voznika in lahko začne samodejno zavirati. Med nočno vožnjo zunaj mesta elektronika v vozilu zagotavlja optimalno osvetlitev, in to popolnoma samodejno. Vožnja tako postane varnejša in udobnejša.

Dolgo so bili samodejni sistemi za pomoč pri vožnji zgolj nadstandardna oprema prestižnih vozil, zdaj pa to napredno tehnologijo vgrajujejo tudi v avtomobile kompaktnega razreda. Tako je na primer Bosch Volkswagnu zagotovil radarske in video senzorje za novega Golfa.

»Z novimi sistemi za pomoč pri vožnji, s katerimi se lahko pohvali novi Golf, Bosch omogoča varnost in udobje širokemu krogu voznikov,« je povedal Gerhard Steiger, predsednik Boschevega oddelka za nadzor šasijskih sistemov, Chasiss Systems Control. Njegove besede dokazujejo podatki o prodaji sodobnih senzorjev za zaznavanje okoljskih razmer. Tovrstni senzorji s sposobnostjo nadzora okolice vozila so namreč temelj pametnih sistemov za pomoč pri vožnji. Že samo v letih 2011 in 2012 se je število prodanih senzorjev po vsem svetu več kot podvojilo. Največjo korist od tega imajo seveda vozniki: zaradi masovne proizvodnje so namreč padle cene, zato si lahko vse več kupcev novih vozil privošči elektronske pripomočke. Z vse pogostejšo uporabo senzorjev se bo za vse udeležence v prometu zmanjšalo tveganje za nesreče.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"