Boschev tehnični kotiček

9. 9. 2013
Deli
Boschev tehnični kotiček

Varna športna terenska vozila: Mercedes-Benz GL

Bosch s svojimi s posebej zasnovanimi varnostnimi sistemi v luksuznem športnem terencu Mercedesovem  GL-u postavlja nove varnostne standarde.

Bosch je z ustreznimi sistemi, ki so del standardne opreme tega Mercedesovega terenca, med drugimi poskrbel tudi za zaščito pešcev in kolesarjev. Sistem elektronske zaščite pešcev (EPP) predstavljajo senzorji za zaznavanje pospeševanja, ki so nameščeni na sprednjem delu vozila. Poleg senzorjev sistem vključuje še nadzorno enoto za t. i. aktuatorje.

Ti ob stiku s človeškim telesom v trenutku sprožijo dvig pokrova motorja, s čimer nastane več praznega medprostora, ki zmanjšuje tveganje za poškodbe. Sistem EPP zna razločevati med človeškim telesom in drugimi predmeti, recimo nakupovalnim vozičkom. Varnostni mehanizem se aktivira le, kadar zazna človeško telo.

Drugi element za zagotavljanje varnosti pešcev in kolesarjev je aktivni sistem za vidljivost v temi Night Vision plus, ki na sliki z močnim kontrastom prikazuje situacijo pred vozilom in natančno posnema dogajanje na cestišču. Sistem združuje štiri glavne elemente: infrardeče prednje luči osvetlijo cestišče, kamera zajema fotografije in jih posreduje nadzorni enoti, tam se podatki zapišejo in obdelajo, nato pa se izpišejo na osrednjem zaslonu visoke ločljivosti, ki je nameščen na glavni konzoli v notranjosti Mercedesa razreda GL. Če sistem zazna premikajoče se objekte, ki ustrezajo tipičnim značilnostim pešcev, na prikazani sliki dodatno označi osebo.

Mimogrede: tudi osrednji zaslon s funkcijo 'dvojnega pogleda' so izdelali pri Boschu. Ko voznik med vožnjo spremlja dogajanje na zaslonu za nočno vožnjo, lahko potniki nemoteno gledajo filme na DVD-jih.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol