Brabham se vrača ob 70. obletnici znamke

3. 5. 2018
Deli

Z modelom Brabham BT62, s katerim po dolgih letih obuja proizvodnjo dirkalnih avtomobilov, se na prizorišče vrača slovita znamka Brabham. Z oznako BT obuja tudi poimenovanje modelov, ki sta ga v 60. letih vzpostavila ustanovitelja znamke sir Jack Brabham in Ron Tauranac.

David Brabham, sicer sin Jacka Brabhama in tudi sam uspešen dirkač, je za predstavitev novega modela izbral kar avstralsko veleposlaništvo v palači Australia House, s čimer je poudaril angleško-avstralske korenine. Hkrati so pripravili predstavitev najpomembnejših avtomobilov iz Brabhamove zgodovine, ki jih ni bilo malo. Ta se je sicer začela leta 1948, ko je Jack Brabham nastopil na prvi avstralski dirki. Pozneje je postal trojni svetovni prvak, leta 1966 pa tudi prvi in do zdaj edini dirkač formule 1, ki je prvenstvo osvojil v avtomobilu, ki ga je sam skonstruiral. V barvah zmagovitega avtomobila je bil tudi Brabham BT62, ki so ga javnosti pokazali na predstavitvi znamke.

Potem ko je leta 1961 sestavil svoj prvi dirkalnik, je Jack Brabham stopil na pot, ki je svetu avtomobilskih dirk samo do leta 1970 prinesla več kot 500 enosedih dirkalnikov, ki so sloveli po tem, da dosegajo kakovost tovarniških. Za svoje kupce je vedno poskrbel tudi s tehnično podporo, pri kateri je pogosto sam sodeloval.

 Kot je na predstavitvi povedal David Brabham, bo tudi obujeno podjetje Brabham Automotive sledilo merilom njegovega očeta. Brabham BT62 je zato čistokrvni dirkalni avtomobil, ki so ga razvili povsem na novo. Ponaša se z razmerjem moči 730 'konjev' na tono in prazen tehta le 972 kilogramov, torej malo manj kot tono. Poganja ga 5,4-litrski atmosferski motor V8, ki razvija moč 710 'konjev' in navor 667 'njutonmetrov' ter bo zagotovo poskrbel za silovite pospeške, ki pa jih v poročilu niso navedli. Moči motorja je prilagojena aerodinamika, ki med drugim poskrbi, da kolesa na tla pritiskajo s silo več kot 1.200 kilogramov. Za dober stik s podlago skrbijo namensko razvite Michelinove gume, za učinkovito ustavljanje pa karbonske zavore s šestimi bati na čeljustih.

Ker so z njim počastili 70. obletnico znamke, bodo Brabham BT62 izdelali v natanko 70 primerkih, ki jih bodo kupcem začeli izročati konec leta. Prvih 35 avtomobilov bodo pobarvali v barve dirkalnikov, s katerimi je Jack Brabham 35-krat zmagal na dirkah formule 1, vsakemu kupcu pa bodo privoščili tudi izčrpno šolanje v vozniških spretnostih. Vsekakor si želijo, da bi se vrnili na dirkališča, predvsem pa na dirko 24 ur Le Mansa, na kateri je nekoč zmagoval tudi David Brabham.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja