To so obljube kitajske znamke: Preko 2.000 kilometrov dosega ... kako jim je uspelo?

3. 6. 2024 | Gregor Žvab
Deli
To so obljube kitajske znamke: Preko 2.000 kilometrov dosega ... kako jim je uspelo? (foto: Profimedia)
Profimedia

Si predstavljate, da bi lahko v kosu prevozili 2.100 kilometrov? Ta avto vam to zdaj omogoča ...

Kitajsko podjetje BYD je predstavilo najnovejšo različico hibridne tehnologije, ki izboljšuje varčevanje z gorivom in stroški, s čimer povečuje konkurenco podjetjem, kot sta Toyota in Volkswagen, ki še vedno večinoma prodajata avtomobile na bencinski pogon. Predsednik BYD, Wang Chuanfu, je na dogodku v Šjanu, glavnem mestu province Šaanši, predstavil peto generacijo hibridne tehnologije, ki dosega rekordno nizko porabo goriva 2,9 litra na 100 km.

Rekordni doseg in nizka poraba goriva

BYD Dolphin

BYD Dolphin

Matjaž Korošak

S popolnoma napolnjeno baterijo in polnim rezervoarjem bencina lahko tehnologija zagotovi doseg vožnje 2.100 kilometrov, je povedal Wang v mestu, kjer je bila ustanovljena prva tovarna podjetja BYD za proizvodnjo avtomobilov. Poleg tega je BYD predstavil tudi limuzinski različici svojih modelov Qin L in Seal 06, ki sta opremljeni z novo tehnologijo in sta na voljo po ceni od 99.800 juanov (12.800 EUR).

Kot pišejo pri Automotive news Europe, so izračunali, da lahko vozniki prihranijo do 9.682 juanov (1.200 EUR) na leto pri stroških goriva v primerjavi s tistimi, ki vozijo zgolj bencinske avtomobile. Prejšnja generacija hibridne tehnologije, ki omogoča doseg vožnje več deset kilometrov na baterije in porabo goriva 3,8 litra na 100 km, je od leta 2021 spodbujala hitro rast podjetja z modeli, kot sta limuzina Qin Plus in SUV Song Plus.

BYD

Uspešna prodaja hibridov

Priključni hibridi, ki so na voljo od 79.800 juanov (10.200 EUR) naprej, so v zadnjih treh letih za BYD predstavljali glavnino prodaje, podjetje pa je prodalo skupno 3,6 milijona takšnih avtomobilov. Kitajsko podjetje je v prvem četrtletju znižalo cene svojih priključnih hibridov za 10 do 22 odstotkov, pri čemer sta modela Qin in Song presegla prodajo bencinskih modelov, kot sta Lavida in Sagitar.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu