C-Zero: Citroen na elektriko

18. 11. 2009
Deli

Proizvajalec, ki v tem času nima v pripravi električnega vozila ali vsaj hibrida, je 'out', in tega se zavedajo tudi pri Citroenu. Kupcem bo C-Zero na voljo že jeseni prihodnje leto!

V sodelovanju z Mitsubishi Motors so razvili majhen avtomobil s pogonom izključno na elektriko, saj se prav temu segmentu v bližnji prihodnosti obeta velika rast prodaje. Po Berlingu First Electrique je to drugi električni avtomobil te francoske znamke, kupci obeh pa so (bodo) deležni pri nakupu 5.000 evrov državne pomoči.

Elektromotor zmore 47 kW (64 konjev) pri tri do šesttisoč vrtljajih ter 180 njutonmetrov največjega navora v območju od nič do 2.000 vrtljajev. Do koles se moč prenaša prek enostopenjskega reduktorja. Energijo hrani 88 litij-ionskih celic z zmogljivostjo 50Ah in zagotavljajo napajanje s 300 volti. Polnjenje prek domače vtičnice traja šest ur, že v pol ure pa je mogoče doseči 80-odstotno kapaciteto, če se vozilo priključi na enofazni tok 125A s 400 V in močjo do 50 kW.

Avtomobilček do 100 km/h pospeši v 15 sekundah in se ne ustavi do najvišje hitrosti 130 km/h, z enako številko pa so zabeležili tudi avtonomijo, ki znaša 130 kilometrov.

Medosna razdalja 3, 48-metrskega C-Zera znaša 2, 55 metra in ob 166-litrskem prtljažniku nudi prostor štirim potnikom. Serijsko ima vgrajen servovolan, ABS, ASR, ESP, električni pomik stekel, 6 zračnih blazin, klimo in enoto za klic v sili. Rajdni krog znaša 9 metrov.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol