Čez pol leta novi Hyundai i30

7. 9. 2011
Deli

Pred frankfurtskim salonom odkrivamo: Hyundai bo pokazal naslednika i30, ki bo oblikovan podobno kot i40.

Hyundai bo prihodnji teden na IAA v Frankfurtu predstavil naslednika prvega rodu i30, ki bo obdržal enak naziv, a se bo njegova oblika močno zgledovala po modelih znamke, predstavljenimi v zadnjih nekaj letih. Še več, novi i30 se zdi kot pomanjšan i40, ki ga Hyundai zdaj ponuja tudi že v Sloveniji.

i30 bodo podobno kot predhodnika izdelovali na Češkem, oblikovan in skonstruiran pa je bil posebej za evropski trg (v veliki meri v konstrukcijskem oddelku evropske podružnice v nemškem Rüsselsheimu).

Tudi pri i30 so uporabili vse oblikovalske premice v skladu z izhodišči oblikovalskega sloga,  imenovanega »fluidic sculpture«. Prvi oblikovalec Thomas Bürkle je zdaj ta novi slog oblikovanja teles v gibanju (kot bi bil smiselni prevod Hyundaijeve oznake oblikovalskega sloga) že dodobra izpopolnil in i30 se v družinski slog dobro vklaplja.

Podrobnosti (na primer mer ali drugih konkretnejših tehničnih podatkov) o novosti še niso razkrili, pričakujemo pa lahko dva bencinska in dva turbodizelska motorja (posodobljene iz dosedanjega modela), ob običajnem šeststopenjskem ročnem pa tudi dvosklopčni menjalnik. Prodaja novega i30 se začenja februarja 2012. (TP)

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja