Chevrolet Bolt: električni avtomobil za množice

7. 1. 2016
Deli

Chevrolet je na sejmu zabavne elektronike CES v Las Vegasu predstavil električni avtomobil Chevrolet Bolt, ki bo na ceste konec leta zapeljal kot avtomobil modelnega leta 2017.

Kot pravijo pri Chevroletu, bodo z njim zadostili potrebi po širšemu občinstvu cenovno dostopnem električnem avtomobilu z velikim električnim dosegom. Bolt bo s polnimi baterijami lahko prepeljal več kot 200 ameriških milj oziroma 320 kilometrov. Medosna razdalja 2600 milimetrov in kompaktni sklop baterije omgočata, da je v Boltu kljub precej kompaktnim zunanjim meram dovolj udobnega prostora za pet potnikov in 478 litrov prtljage.

Pri Chevroletu so poudarili, da so pri razvoju Bolta s svojimi nasveti v veliki meri sodelovali lastniki Voltov, zato so mu namenili nabor tehnologij, ki bodo olajšale uporabo električnega avtomobila. Povezljivostne rešitve bodo denimo zagotovile personalizacijo vozniškega okolja, omogočile pa bodo tudi projekcijo dosega avtomobila na osnovi trenutnega časa, razmer na cesti, vremena in voznikovih navad. Nizkoenergetski vmesnik Bluetooth, ki bo pripomogel k zmanjšanju porabe elektrike, bo voznikov telefon neopazno povezal z avtomobilom že tedaj, ko se mu bo voznik še približeval, veliko tehnologij s fokusom na vozniku pa bo podpiral vmesnik OnStar 4G LTE, ki bo avtomobil spremenil v "Wi-Fi hotspot" in omogočil potnikom povezavo do medmrežja.

Naštejmo še nekaj tehnologij, ki bodo na voljo v Boltu: 10,2-palčni barvni na dotik občutljiv zaslon My Link, kamera za pogled nazaj, Surround Vision za 360-stopinjski pregled nad okolico avtomobila ter električnemu avtomobilu in potrebi po iskanju polnilnih postaj prilagojena navigacija. Vozniki bodo navsezadnje lahko med seboj tudi tekmovali, kdo bolj gospodarno vozi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja