Citroën Aircross kot napoved nekoliko drugačnega športnega terenca

10. 4. 2015
Deli

Citroën bo na avtomobilskem salonu v Šanghaju predstavil študijo prihodnjega družinskega športnega terenca, ki precej drugačnosti povzema po C4 Cactusu.

Citroën Aircros je namreč tudi napoved, kako naj bi enoprostorski posebnež C4 Cactus vplival na oblikovno zasnovo prihodnjih modelov francoske avtomobilske znamke. Citroënovi oblikovalci so za njegovo zasnovo vzeli prilagodljivo platformo EMP2, ki so jo prilagodili zunanjim meram študije, ki je dolga 4,58, široka 2,1, visoka pa 1,8 metra. Občutljive dele karoserije so tako kot pri C4 Cactusu zaščitili z zaščitnimi blazinami Airbump, ki jim njihovo funkcijo zagotavlja množica zračnih mehurčkov v strukturi, le da so jih prilagodili terenski rabi. Pod imenom Alloy Bump so namreč izdelane iz vpojne aluminijaste pene, podobno kot zaščitne obloge športnih motociklov.

Citroën Aircross je tudi napoved oblikovnih smernic vseh prihodnjih modelov francoske znamke, s katerimi poskuša ta obuditi oblikovno posebnost svojih modelov iz preteklosti. Močno poudarjena sta tudi udobje in prijetnost bivanja v potniški kabini, vozniku in potnikom je namenjena vsa sodobna tehnična oprema, izrazito sodobna notranjost pa je tudi barvno usklajena z zunanjostjo.

Znane so tudi tehnične podrobnosti študije, ki so jo, kot se za futurističnega športnega terenca spodobi, opremili s priključnim hibridnim štirikolesnim pogonom. Na prednjo premo je vgrajen 218-"konjski" bencinski motor 1,6 THP, na zadnji premi pa mu pomaga 95-"konjski" elektromotor, ki se napaja iz litij-ionskih baterij. Te se na 16-amperski gospodinjski vtičnici polnijo dobre tri ure in pol ter omogočajo 50 kilometrov električne vožnje. Pogonski sklop skupno razvije 313 "konjev", kar je dovolj, da Citroën Aircross v 4,5 sekunde pospeši do sto kilometrov na uro, ob tem menda povprečno porabi le 1,7 litra bencina na sto kilometrov in v zrak izpusti 39 gramov ogljikovega dioksida na kilometer.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol