Citroën CX jih ima 40

5. 9. 2014
Deli
Citroën CX jih ima 40

Citroën CX je bil prvič predstavljen na pariškem salonu leta 1974, kar pomeni, da je letos star okroglih 40 let.

Ob drzni in kreativni obliki je za tiste čase ponujal tudi nekatere tehnološke novosti, izvedenka GTi pa tudi motor s turbopuhalom.

Limuzino, dolgo 4,63 metra, ki je bila kot prva v zgodovini Citroëna opremljena z dizelskim motorjem, je oblikoval Robert Opron, CX je še istega leta prejel prestižne nagrade za avto leta, za varnost in obliko. Z modelom CX je Citroën v hipu osvojil trg velikih evropskih limuzin, saj je ponudil alternativo bencinskim motorjem, in to zgolj eno leto po naftni krizi leta 1973.

Seveda je bil CX ob obliki in tehnološki drznosti cenjen tudi zaradi udobja, ki ga je ponujal. Od modela DS je podedoval slovito Citroënovo hidropnevmatsko vzmetenje s samodejnim izravnavanjem višine avtomobila, zaradi česar se je za tiste čase ponašal tudi z izjemno lego na cesti, od modela SM iz leta 1970 pa je podedoval progresivni servovolan s samodejnim vračanjem v osnovni položaj.

V naslednjih letih so pri tržni znamki nadaljevali s tehničnimi spremembami in razvojem modela CX, in sicer so leta 1975 predstavili karavansko različico, leta 1977 športno izvedenko 2400 GTi z elektronskim vbrizgavanjem, ki je v tistem času veljala za najhitrejšo francosko limuzino, leta 1978 pa še 28 centimetrov daljši model Prestige.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"