Citroënov novi križanec tudi s priključno hibridnim pogonom na vsa štiri kolesa

Potem, ko so bile pred nekaj dnevi uradne le risbe Citroënovega novega križanca C5 Aircross, je francoska znamka zdaj objavila tudi več podrobnosti, vključno s fotografijami serijske različice, ki svetovno premiero pravkar doživlja na avtomobilskem salonu v Šanghaju.

Citroënov novi križanec tudi s priključno hibridnim pogonom na vsa štiri kolesa (foto: Citroën) Citroën
18. 4. 2017

Kot pravijo pri Citroënu, se C5 Aircross, ki izhaja neposredno iz leta 2015 predstavljene študije Aircross, osredotoča predvsem na človeka, zato so zanj skovali oznako "People Minded SUV". Njegova zunanjost deluje mogočno in energično, znotraj pa je udoben in v skladu s trenutnimi oblikovnimi in razporeditvenimi usmeritvami skupine PSA. Izstopata predvsem 12,3-palčna digitalna instrumentalna plošča in 8-palčni zaslon na dotik.

Citroën hkrati z novim križancem predstavlja tudi novo hidravlično vzmetenje Proressive Hydraulic Cushions, pri katerem za nastavitve blaženja poleg mehanskega dročnika skrbita še dva hidravlična. Kot pravijo pri Citroënu na ta način vzbujajo občutek lebdenja v vožnji, podobno kot nekoč pri hidropnevmatičnem vzmetenju.

Citroën C5 Aircross bo sprva naprodaj na Kitajskem, kjer se bodo lahko kupci odločali turbobencinskima motorjema z močmi 165 in 200 'konjev, ki bosta delovala v navezi s samodejnim menjalnikom EAT6 e-shift ter sprednjim pogonom z možnostjo elektronske pomoči za boljši oprijem na slabši podlagi. Na voljo bo tudi štirikolesni priključno hibridni pogonski sklop PHEV e-AWD s sistemsko močjo 300 'konjev', pri katerem bo 200-'konjski' turbobencinski motor sodeloval z dvema elektromotorjema na obeh premah. Režimi vožnje bodo štirje: popolnoma električni z dosegom do 60 kilometrov, hibridni, kombinirani in s pogonom na vsa štiri kolesa.