Citroënovih prvih 90

3. 9. 2009
Deli

Tudi v Sloveniji je Citroën praznoval prvih 90 let avtomobilov te znamke. Vse se je začelo 7. junija leta 1919, ko je André Citroën trgu ponudil prvi serijski avtomobil v Evropi, model 10 HP Type A.

Gospod Citroën je sicer v svojih mladih letih na Poljskem odkupil patent za izdelavo zobnikov s poševnim ozobjem (od tod tudi znameniti logotip dvojne strešice), s tem pa je v rodni Franciji dovolj zaslužil, da se je lotil izdelave avtomobilov.

Slovenskemu zastopniku je ob tej priložnosti uspelo zbrati nekaj lepih primerkov iz zgodovine te znamke na enem mestu; med njimi tudi nepozabne TA (Traction Avant, prvi avtomobil s prednjim pogonom), športno Viso s štirikolesnim pogonom in SM z Maseratijevim motorjem.

Na prireditvi sta se predstavila tudi klub ljubiteljev Citroënov in podjetje, ki ima s prodajo Citroënov v Sloveniji najdaljšo zgodovino; obema so za svoje delo podelili posebni priznanji. Kljub surovim časom (pa ne le v avtomobilski industriji) Citroënu uspeva še danes biti zvest svojemu izvornemu motu – biti tehnično kreativna in inovativna znamka.

Ob jubileju so v Citroënu pripravili nekaj posebnih različic z imenom 90 let. Gre za večino modelov, ki so trenutno v ponudbi, vsi pa so bele barve s panoramsko streho (razen Berlinga, ki ima streho Modutop) in z nekaj dodatne opreme po ugodni ceni. (VK)

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"