Colin McRae (1968 - 2007)

16. 9. 2007
Deli

V helikopterski nesreči v soboto zvečer je le nekaj sto metrov od svojega doma umrl Colin McRae. Svetovni prvak v reliju iz leta 1995, doslej pa uspešen poslovnež, je po podatkih policije umrl za krmilom svojega helikopterja.

Vzroki nesreče še niso znani, poleg McRaeja pa je bil v helikopterju še njegov 5-letni sin Johnny ter še dve osebi.

McRae se je z relijem začel ukvarjati leta 1986, leto kasneje je nastopil (kot privatnik) na reliju za SP na Švedskem. Leta 1989 je bi v SP skupno petnajsti, spet kot privatni voznik, leto kasneje pa je v ekipi Davea Richardsa Prodrive osvojil naslov britanskega prvaka s Subarujem Legacy. Enak uspeh je ponovil naslednje leto, leto kasneje pa je osvojil prvo zmago za SP. Leta 1995 je po dvoboju s Sainzem na zadnjem reliju za SP na domačih tleh osvojil naslov svetovnega prvaka, v naslednjih dveh letih pa je bil v prvenstvu drugi. Leta 1998 je bil na koncu tretji, isto leto pa je izšla prva računalniška igrica Colin McRae Rally, ki je njegovo ime ponesla tudi v kotičke sveta, kjer dotedaj za njegovo ime še niso slišali.

Leta 2000 je McRae na Korziki priživel hudo nesrečo, ko so ga reševalci skoraj eno uro rezali iz popolnoma uničenega Focusa WRC, leta 2002 pa je z zmago na reliju Safari postal voznik z največ zmagami na relijih za SP. Da kljub temu, da se z relijem za SP ni več ukvarjal vsak dan, je dokazal najprej leta 2005, ko je nekonkurenčno Škodo Fabio pripeljal na 7. mesto na domačem reliju za SP, leni pa je nastopil tudi na X-Games, kjer je kljub prevračanju v zadnjem ovinku (kjer so tudi Američani doumeli, zakaj so mu v mledih letih rekli Colin McCrash) zmago zgrešil za le nekaj desetink.

Tako so Britanci v dveh letih izgubili že tretjega znanega relijista, Richardu Burnsu in Michaelu Parku (ta je umrl skorajda natančno pred dvema letoma, 18. septembra 2005) se je sedaj pridružil še Colin McRae. Colina in sina Johnnieja sta preživela žena Alisson in hčerka Hollie.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"