Cupra s konceptom namiguje na pravi mestni dirkalnik

2. 9. 2021 | Jaka Drozg
Deli

Električni koncept premika meje razumnega in predstavlja nov oblikovni jezik za špansko športno znamko.

Konceptno vozilo UrbanRebel ponuja prvi vpogled v Cuprino urbano električno vozilo, ki bo na ceste zapeljalo leta 2025. Vozilo bo zasnovano na kratki izvedbi MEB platforme koncerna Volkswagen in bo po njihovih besedah predstavilo nov oblikovalski jezik, združen z izjemno vozno dinamiko. Cestna različica bo prevzela nekaj oblikovnih namigov konceptnega vozila, seveda pa se bo odpovedala ogromnemu usmerniku zraka, katerega namen je posnemanje računalniških dirkalnikov za bolj uporniški izgled konceptnega vozila.

UrbanRebel v dolžino meri 4.080 milimetrov, v širino 1.795 in v višino 1.444 milimetrov, s temi dimenzijami pa se na družinskem drevesu uvršča ob Seat Ibizo. Je pa športnemu videzu primeren tudi pogonski sklop ki lahko ob konstantni moči 250 kilovatov ponudi tudi kratke vrhunce s 320 kilovati moči (429 ‘konjev’), ki naj bi zadoščali za pospešek iz mesta do 100 kilometrov na uro v 3,2 sekundah.

Konceptno vozilo nakazuje Cuprine smernice za prihodnost in uresničuje njihovo željo po sožitju športnega duha in elektrifikacije. Izvršni direktor Cupre Wayne Griffiths je ob tem dodal, da električni urbani avtomobili predstavljajo kljčuno strateško potezo, tako za Cupro kot celotni koncern Volkswagen. Zato želijo v njihovi katalonski tovarni Martorell že v bližnji prihodnosti izdelati več kot pol milijona električnih avtomobilov letno. UrbanRebel bo razkrit tudi na prihajajočem avtomobilskem salonu IAA v Münchenu, ob odprtju Cuprine ‘mestne garaže’.