Ta avto je v tem trenutku najbolj prodajan v Evropi!

22. 2. 2023 | Gregor Žvab
Deli

Tesli uspel neverjeten, več kot 1000-odstotni skok v prodaji! A to ni nič v primerjavi z zmagovalcem meseca januarja.

Evropski avtomobilski trg počasi prihaja k sebi, vendar glavni akterji ostajajo bolj ali manj enaki. Januarja je bilo namreč v Evropi prodanih 826.111 avtomobilov, kar je skoraj 80.000 več, kot v enakem obdobju lani. 

1. Dacia Sandero

Med posameznimi modeli prednjači že drugi januar zapored Dacia Sandero, ki se ji je prodaja še nekoliko dvignila in se je v prvem mesecu aktualnega leta ustavila pri 19.346 prodanih avtomobilih, kar je 20 odstotkov več kot januarja lani. 

2. Volkswagen T-Roc

Še večji skok je uspel Volkswagnovemu T-Rocu. V primerjavi z lanskim januarjem so jih prodali kar 32 odstotkov več, 16.723 enot pa je dovolj za drugo mesto. 

3. Toyota Yaris 

Stopničke je z dobrimi 14 tisoč prodanimi avtomobili zaključila Toyota Yaris. Toyota, Dacia in Volkswagen so tudi edine tri znamke, ki imajo med prvo deseterico po dva avtomobila.

Med glavnimi akterji so padec v primerjavi z lanskim januarjem zabeležili pri BMW, Kii, Oplu in Peugeotu, medtem ko je najvišji skok uspel Tesli. V primerjavi z lanskim januarjem je namreč zabeležila kar 1100-odstotni skok. Ta je prišel predvsem na račun modela Y in zadnjega, izdatnega znižanja cen. 

Januar sicer ponavadi ni merilo končnih, letnih rezultatov, pokaže pa marsikaj. Lani je Dacia Sandero konec leta pristala na drugem mestu, za Peugeotom 208, ki pa je letos svoj prodajni pohod začel bolj počasi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja