Toyoti zaradi Daihatsuja "sivijo lasje"!

2. 1. 2024 | STA
Deli
Toyoti zaradi Daihatsuja "sivijo lasje"! (foto: Profimedia)
Profimedia

Škandal, ki bo (najbrž) imel širši vpliv na japonsko, avtomobilsko industrijo.

Japonski proizvajalec avtomobilov Daihatsu je zaustavil vso proizvodnjo na domačih tleh, potem ko se podjetje v Toyotini lasti sooča z velikim škandalom glede testiranja varnosti. Podjetje ima na Japonskem štiri tovarne, ki naj bi bile zaprte cel januar, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podjetje, ki na Japonskem zaposluje okoli 9000 tovarniških delavcev, je danes zaprlo zadnjega od štirih domačih obratov, je za AFP potrdil njihov tiskovni predstavnik.

"Proizvodnja bo prekinjena celoten januar. Ni nam uspelo oceniti, kdaj bi lahko ponovno zagnali proizvodnjo," je dejal tiskovni predstavnik Daihatsuja.

Ta poteza bi lahko vplivala na več kot 8000 japonskih podjetij.

Profimedia

Družba je sporočila, da je varnostne teste prirejala vsaj od leta 1989, kar je vključevalo 64 modelov vozil, vključno nekatere, ki se prodajajo pod blagovno znamko Toyota in katerih proizvodnja je bila prav tako zaustavljena.

Aprila so po navedbah AFP iz Daihatsuja sporočili, da so ponarejali rezultate simulacij trkov za štiri modele vozil. Skupno je bilo neskladnih 88.000 vozil, izdelanih na Tajskem in v Maleziji v letih 2022 in 2023.

Maja so v družbi zaradi podobnih "nepravilnosti" na Japonskem zaustavili proizvodnjo dveh modelov hibridnih vozil, vključno s športnim terenskim vozilom Toyota Raize, ki ga izdelujejo v imenu matičnem družbe.

Podjetje Daihatsu s sedežem v Osaki je bilo ustanovljeno leta 1907 za proizvodnjo motorjev z notranjim izgorevanjem. Svoje prvo trikolesno vozilo je trgu predstavilo leta 1931, Toyota pa ga je prevzela leta 1967.

Preberite še: Ta avto je premočan tudi za trikratnega svetovnega prvaka formule ena

BONUS VIDEO: Avto magazinove avtomobilske ‘nagrade’ 2023!