Dars bo uporabo vinjet nadziral z 20 kombiji

18. 5. 2008
Deli
Dars bo uporabo vinjet nadziral z 20 kombiji (foto: Dars)
Dars

Na slovenskih avtocestah bo od 1. julija 2008 obvezna uporaba vinjet za osebna vozila in motorna kolesa. Nadzor nad uporabo vinjet bo poleg policije izvajal Dars, ki v ta namen kupuje 20 kombijev.

Nova vozila bodo srebrne barve, opremljena pa bodo s signalizacijo za ustavljanje vozil, modrimi lučmi na strehi in sireno. Javni razpis za izbiro najugodnejšega ponudnika se izteče 9. junija, dobavitelj pa bo moral v skladu z razpisnimi pogoji zagotoviti šolanje 90 ljudi, ki bodo upravljali z novimi vozili.

Nadzor nad plačevanjem cestnine oziroma pravilno uporabo vinjet bodo poleg Darsovih nadzornikov izvajali še policija, prometni inšpektorat in carinska uprava. Vsi navedeni organi so tudi prekrškovni organi, kar pomeni, da bodo kršiteljem na kraju storitve prekrška izrekali predpisane globe. V noveli zakona o javnih cestah je predpisana globa za nepravilno uporabo vinjete od 300 do 800 evrov.

Letna vinjeta bo stala 55 evrov in bo veljala od 1. decembra predhodnega leta do 31. januarja naslednjega leta – skupaj 14 mesecev. Polletna vinjeta bo stala 35 evrov, veljala pa bo šest zaporednih mesecev od dneva nakupa. Za leto 2008 bodo na voljo le polletne vinjete. Uvedeni bosta tudi letna vinjeta za motorna kolesa, stala bo 27, 5 evra, ter polletna, za katero bo potrebno odšteti 17, 50 evra.

Foto: Dars

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja