Dars bo v soboto začel obsežnejšo obnovo te slovenske hitre ceste!

9. 9. 2022
Deli
Dars bo v soboto začel obsežnejšo obnovo te slovenske hitre ceste! (foto: DARS)
DARS

Dars začenja obnovo še ene hitre ceste pri nas. Preverite, kje lahko zaradi tega naletite na zastoje.

Dars bo v soboto začel obsežnejšo obnovo vipavske hitre ceste na odseku med priključkom Šempeter pri Gorici in mejnim prehodom Vrtojba. Dela, ki jih bo opravljal konzorcij podjetij Kolektor CPG in CPK, bodo trajala predvidoma do sredine decembra letos. Pogodbena vrednost je 9,7 milijona evrov brez DDV.

Od sobote od 5. ure do ponedeljka do 1. ure bo zaradi pripravljalnih del vzpostavljena popolna zapora odseka med Šempetrom pri Gorici in Vrtojbo proti Italiji

Obvoz bo urejen po vzporedni državni cesti.

V noči na ponedeljek bo stekla prva faza obnove, ki bo trajala predvidoma sedem dni

Promet bo v tem času potekal po obeh smernih voziščih hitre ceste, vendar le po voznih pasovih, so sporočili z Darsa. Nato bodo zaprli polovico hitre ceste (smerno vozišče med Vrtojbo in Šempetrom pri Gorici proti Ajdovščini), promet pa bo preusmerjen na drugo polovico hitre ceste (smerno vozišče proti Italiji), kjer bo urejen po enem prometnem pasu v vsako smer vožnje.

Obnova obsega skupno ...

5,1 kilometra smernih vozišč hitre ceste ter objektov, 795 metrov kamionske ceste Vrtojba ter priključek Šempeter pri Gorici v dolžini 1,15 kilometra so pojasnili na Darsu.

V času obnove bo priključek Šempeter pri Gorici zaprt, o točnem terminu pa bodo uporabnike pravočasno obvestili, zagotavljajo v upravljavcu avtocest in hitrih cest. Obvoz bo med zaporo urejen čez sosednja priključka Vogrsko in Vrtojba.

Kot so še pojasnili na Darsu, gre za podobna obnovitvena dela, kot so jih v minulih letih izvedli na večini hitre ceste med Vipavo in Šempetrom pri Gorici. Poleg obnovitve dotrajanega vozišča bodo izvedli tudi druge ukrepe za večjo prometno varnost, saj bodo med drugim obnovili obstoječe odstavne niše, smerni vozišči hitre ceste pa bosta po koncu del ločeni z betonsko varnostno ograjo, ki zagotavlja višjo raven varovanja.

Odsek med Šempetrom pri Gorici in Vrtojbo je bil zgrajen in predan prometu maja 1998 ter nazadnje obnovljen leta 2009

Na njem je več objektov, med drugim tudi podvoza skupne dolžine 90,5 metra in most dolžine 5,7 metra.

S tokratno obnovo bodo obnovljeni vsi najbolj dotrajani odseki hitre ceste med Vipavo in mejnim prehodom Vrtojba.

Večjih zastojev vsaj glede na obnove posameznih odsekov vipavske hitre ceste v prejšnjih gradbenih sezonah, ko so bile enake začasne prometne ureditve, na Darsu ne pričakujejo. Lahko pa v primeru zelo povečanega prometa občasno pride do zgostitev ali krajših zastojev, so dodali.

Povprečni letni dnevni promet je na odseku med Šempetrom pri Gorici in Vrtojbo leta 2019, referenčnem letu pred pandemijo covida-19, znašal 10.363 vozil v obeh smereh vožnje, od tega 3118 tovornih.

Preberite še: Ponos Slovenije, Luka Dončič, ima v lasti ti 2 vozili! (In verjemite, imeli bi ju tudi vi)

Priporočamo tudi: To je avtomobil, ki ga je Tine Urnaut pred leti kupil očetu (in impresivna zgodba za njim)

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol