Koliko je lani zaslužil Dars? To bodo storili z dobičkom ...

22. 8. 2023 | STA
Deli
Koliko je lani zaslužil Dars? To bodo storili z dobičkom ... (foto: DARS)
DARS

Številke kažejo stanje pred podražitvijo vinjet.

Družba Dars svojega bilančnega dobička, ki je za leto 2022 znašal 48,14 milijona evrov, ne bo izplačala in ga bo v celotni višini razporedila v druge rezerve iz dobička, je na skupščini v ponedeljek v imenu države kot edinega delničarja družbe sklenil Slovenski državni holding (SDH).

Skupščina se je med drugim seznanila z letnim poročilom družbe za lani in s poročilom o prejemkih članov organov vodenja in nadzora ter potrdila politiko prejemkov teh organov. Upravi in nadzornikom je podelila razrešnico za delo v lanskem letu, še kaže poročilo, ki ga je na svoji spletni strani objavil SDH.

Višji prihodki in višji dobiček

Dars je lani ustvaril 135,1 milijona evrov čistega dobička oz. petino več kot leto prej. Čisti prihodki od prodaje so bili s 494,5 milijona evrov višji za pet odstotkov.

Veliko večino prihodkov so predstavljali prihodki od cestnin, znašali so 479,6 milijona evrov oz. pet odstotkov več kot predlani. Pri tem so prihodki od prodaje vinjet porasli za devet odstotkov na 195,2 milijona evrov, od cestnine za tovorna vozila za dva odstotka na 267,1 milijona evrov in od cestnine za predor Karavanke za 23 odstotkov na 17,3 milijona evrov, je razvidno iz letnega poročila družbe.

Podražitve so dodale svoje

Cene vinjet in infrastrukturne pristojbine za težka vozila so bile v letu 2022 enake kot v letu 2021, prav tako ni prišlo do spremembe cestnine za uporabo cestnega predora Karavanke. Do podražitev pa je prišlo letos.

Z novim letom se je podražila vožnja skozi predor Karavanke, in sicer za vozila z največjo dovoljeno maso do 3,5 tone za 20 centov na 7,80 evra, točkovna karta, ki omogoča 14 prehodov predora v 30 dneh, pa za en evro na 35,10 evra. Sredi junija pa so se podražile elektronske vinjete, npr. za osebna vozila letne vinjete za 7,50 evra na 117,50 evra, mesečne za dva evra na 32 evrov in tedenske za en evro na 16 evrov. Podražile so se tudi vinjete za kombije in motorna kolesa.

Preberite še: Na najbolj obremenjenem odseku slovenskih avtocest se je lani peljalo skoraj 20 milijonov potniških vozil ... A to sploh ni končna številka

BONUS VIDEO: Ko izbira opreme pri avtomobilu naredi ključno razliko …

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol