Dars odpira prvo prenovljeno malo počivališče, tako je videti v praksi (video)

Družba Dars, ki upravlja avtoceste in hitre ceste, zaključuje s prenovo prvega sklopa malih počivališč na avtocestnem omrežju. Tako so danes odprli prvo prenovljeno malo počivališče - Studenec sever na primorski avtocesti med Postojno in Razdrtim proti Kopru. Pričakujejo, da bodo vsa preostala počivališča iz prvega sklopa odprta še v tem mesecu.

Dars odpira prvo prenovljeno malo počivališče, tako je videti v praksi (video) (foto: STA) STA
3. 11. 2022

"Mala počivališča so prvi in morda tudi edini stik uporabnikov v tranzitu čez Slovenijo, so t. i. ogledalo Slovenije. Ta so bila pred prenovo dotrajana, neustrezna, uničena ter nevredna uporabnika slovenskega avtocestnega križa. Zato z današnjim dnem z velikim zadovoljstvom odpravljamo ta črn madež na slovenskih avtocestah ter jih delamo bolj prijazne in moderne," je na današnji slovesnosti ob predaji prvega prenovljenega malega počivališča v uporabo dejal predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak. Ob tem se je uporabnikom avtocestnega omrežja opravičil za vsa ta leta neustreznih in nedostojnih malih počivališč.

Poleg parkirnih prostorov bodo po novem na vseh malih počivališčih med drugim okrepčevalnica, sanitarije, otroško igrišče ter prostor za počitek in rekreacijo, so v sporočilu za javnost spomnili na Darsu. Kot zagotavljajo, bodo mala počivališča prijaznejša do uporabnikov osebnih vozil in avtodomov, saj bo tovornim vozilom po novem dostop nanje prepovedan. Počivališča bodo prav tako opremljena z video nadzorom, predvidene pa so še polnilnice za električna vozila, postaje za oskrbo avtodomov in informacijske table.

Dars bo obnovil skupno 12 počivališč na avtocestnem omrežju, na katerih ni bencinskih servisov. Aprila letos so sočasno stekla prenovitvena dela na prvih sedmih počivališčih - Zima sever, Polskava vzhod (obe na štajerski avtocesti), Dolinsko jug (pomurska avtocesta), Povodje vzhod, Lipce jug (obe na gorenjski avtocesti), Studenec sever in Studenec jug (obe na primorski avtocesti).

Pred kratkim so začeli še z obnovo preostalih petih počivališč - Zima jug, Polskava zahod (obe na štajerski avtocesti), Povodje zahod, Lipce sever (obe na gorenjski avtocesti) in Risnik (na primorski avtocesti).

V Darsu pričakujejo, da bodo glede na potek del vsa preostala počivališča iz prvega sklopa večinoma odprta še v novembru. Obnova petih počivališč iz drugega sklopa pa bo predvidoma zaključena maja prihodnje leto, torej pred pričetkom glavne turistične sezone, so napovedali na Darsu.

Slovensko avtocestno omrežje poleg 12 malih počivališč vključuje tudi 54 velikih. Razlikujejo se po tem, da mala počivališča nimajo bencinskega servisa ali večje gostinske ponudbe in so namenjena izključno počitku. Po koncu prenovitvenih del bodo vsa imela poenoteno moderno celostno podobo in bodo uporabnikom zagotavljala možnost počitka v prijetnem okolju s kakovostno ponudbo in oskrbo, zagotavljajo na Darsu.

Preberite še: Zakaj DARS zapira mala avtocestna počivališča? Odgovor je znan

Upravljavec avtocest in hitrih cest je obnovo malih počivališč zaupal družbama Hidrotehnik in KPL v skupnem nastopu, pogodbena vrednost je 10,4 milijona evrov brez DDV. Za štajerski in pomurski krak je bila ponudba ljubljanskih družb nekaj pod 4,56 milijona evrov brez DDV. Za gorenjski krak je izbrana ponudba Hidrotehnika in KPL vredna 3,23 milijona evrov brez DDV, za primorski krak pa bo medtem Dars družbama odštel 2,59 milijona evrov brez davka.