Devet novih avtomobilov na testih trčenj

2. 9. 2015
Deli

Evropska agencija za preverjanje varnosti novih avtomobilov je objavila najnovejše rezultate testnih trčenj. Preverili so varnost devetih modelov in bili zadovoljni z izidi, saj jih je sedem osbojilo vseh pet zvezdic, dva pa štiri.

Na testu so tokrat bili Audi Q7, Ford Galaxy, Ford S-Max, Mazda CX-3, Mitsubishi L 200, Renault Kadjar, Toyota Avensis, Volvo XC90 in VW Touran.

Razkošna športna terenca Volvo XC90 in Audi Q7 sta oba blestela na preskusu varnosti, impresioniral pa je predvsem Volvo XC90, ki je osvojil vse točke za sisteme za izogibanje trkom in pomoč vozniku. Najboljše ocene za Volkswagen Touran in Fordova "dvojčka" Galaxyja in C-Maxa so dobra novica za družine z otroki. Vsaj dva sedeža v zadnji vrsti serijsko omogočata pritrditev otroških sedežev po najnovejših merilih. Seznam avtomobilov s petimi zvezdicami dopolnjujeta še Renault Kadjar in Toyota Avensis, ki sta se izkazala z visoko splošno stopnjo varnosti.

Osnova za dobro oceno na preskusih EuroNCAP še naprej ostaja dobra splošna zaščita potnikov, a vse bolj pomembni postajajo tudi sistemi za izogibanje trkom in pomoč vozniku, ki bodo pripravili podlago za popolnoma avtomatizirane avtomobile. Mazda CX-3 in Mitsubishi L200 sta kljub dobri splošni varnosti izgubila zvezdico prav na tem področju. Mitsubishi L200 sploh nima možnosti opreme s sistemom za avtonomno zaviranje v sili, Mazda CX-3 pa ga sicer ponuja v dodatni opremi, a z nizkimi pričakovanju za dejansko vgradnjo.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"