‘Dieselgate’ se ponavlja, ameriški proizvajalec bo hudo nastradal!

5. 7. 2024 | Jaka Drozg
Deli

Dodeljena kazen in povezana škoda bo znašala nekaj 100 milijonov evrov …

Ameriški avtomobilski proizvajalec General Motors, ki upravlja z znamkami kot so Chevrolet, Cadillac in GMC, so ujeli pri prikrivanju in zavajanju glede resnične količine izpustov njihovih avtomobilov. Kršitve naj bi se nanašale na kar 5,9 milijona vozil izdelanih med letoma 2012 ter 2018, za katere so pri Agenciji za varstvo okolja (EPA) dokazali, da so ustvarili za več kot deset odstotkov višje emisije ogljikovega dioksida, kot jih je sporočilo podjetje.

General Motors

Eno globo je General Motors zaradi neizpolnjevanja standardov pri porabi goriva v poltovornjakih plačal že lani, tokratna kazen pa bo znašala kar 146 milijonov dolarjev (približno 135 milijonov evrov). Po pogajanjih z EPA in drugimi regulatorji so se dogovorili še, da General Motors preda za kar 50 milijonov metričnih ton emisijskih kuponov.

Pri General Motors so sicer povedali, da naj bi ves čas upoštevali veljavne zakone in predpise pri certificiranju in preskušanju vozil, ki so zagrešila ta problem. Dodali so še, da bodo skupni stroški dodeljene kazni in zaplenjenih kupnov po njihovi najboljši oceni presegle 450 milijonov dolarjev (415 milijonov evrov).

General Motors

Takšne težave se znajo ponavljati, saj je administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna letos marca izdala še strožja pravila glede emisij, ki jih proizvajajo avtomobili, izdelani v ZDA. Sicer pa so pri General Motors v prvi četrtini letošnjega leta imeli odlične poslovne rezultate, prihodke so namreč povečali za 7,6 odstotka in ustvarili kar tri milijarde dolarjev čistega dobička.

Novo na Metroplay: David Amaro o spreminjanju skozi leta in trenutkih, ki mu pomenijo največ | Ob skodelici kave