Dobra novica za bencinske navdušence: Audi ne bo sledil Mercedes-Benzu

29. 9. 2022
Deli

Medtem ko je trikraka zvezda z novim C63 AMG potrdila, da najmanjša limuzina ne bo imela več šestvaljnih motorjev, so v Inglostadtu razkrili, da pri športnih modelih ne nameravajo iti v takšne skrajnosti.

Mercedes-Benz je pred dnevi predstavil novo generacijo najmočnejše različice razreda C, C63 AMG. Avtomobil namreč ponuja kar 680 'konjev' (484 kilovatov) moči, zato se zdi skoraj nemogoče, da je pod motornim pokrovom le dvolitrski bencinski štirivaljnik – pri čemer mu družbo dela elektromotor. Ne glede na to, da bo avtomobil ponujal obilico moči, pa 'downsizing' in hibridizacija v najbolj športnih modelih verjetno marsikateremu ljubitelju ne bo po godu.

Slednji pa bodo verjetno zadovoljni z napovedjo Audija, da v takšne skrajnosti ne bodo šli. Kot je nedavno za portal Cnet napovedal vodja produktnega marketinga pri Audiju Constantin Dressler pri Audiju vsekakor razmišljajo o tem, da bodo svojim vozilom družine RS namenili elektromotorje, vseeno pa ne bodo šli v takšne skrajnosti kot pri Mercedesu.

Preberite še: Avtomobil, ki razdvaja mnenja: luč sveta uzrl eden najbolj spornih modelov BMW zadnjih nekaj let

„Seveda bomo elektrificirali naše avtomobile. Vendar pa ne bomo predstavili štirivaljnikov,“ je bil jasen Dessler. Desslerjeve besede potrjujejo tudi zadnje poteze znamke oziroma dva modela, ki bosta v bližnji prihodnosti zapeljala na ceste. V prvem primeru gre za osveženega RS5, ki bo pod motornim pokrovom še vedno skrival obstoječi 2,9-litrski šestvaljnik s 331 kilovati oziroma 450 'konji' moči, enako kot doslej.

V drugem primeru je govora o prvi izvedbi modela Q5 z oznako RS na zadku. Tudi ta naj bi namreč uporabljal povsem enak motor kot zgoraj omenjeni RS5, ki pa bi že lahko hkrati ponujal tudi elektromotor. S tem bi postal prvi elektrificirani predstavnik družine RS. Večji modeli bi medtem še vedno lahko ohranili celo osemvaljne motorje, seveda pa bo čas pokazal, kako dolgo še.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"