Dobra novica za voznike električnih avtomobilov! Prihajajo nove polnilnice

6. 9. 2022
Deli
Dobra novica za voznike električnih avtomobilov! Prihajajo nove polnilnice (foto: Arhiv AM)
Arhiv AM

 Elektro Ljubljana, ki ima na 200 lokacijah po državi približno 440 polnilnih mest, namerava do konca leta postaviti še najmanj 50 električnih polnilnic. "Osnova za resen razvoj e-mobilnosti je zelo obširna pokritost države z električnimi polnilnicami na izmenični tok, ki dajejo do 22 kilovatov električne moči," so v družbi pospremili novico.

S široko mrežo polnilnic AC bi lahko avtomobile polnili vedno, ko se voznik ustavi, na ta način pa bi manj obremenjevali omrežje in bi se mu lahko celo prilagajali, so v današnjem sporočilu za javnost zapisali v Elektru Ljubljana, ki želi zato motivirati čim več podjetij, da postavijo svoje polnilne postaje. Eno od vprašanj je tudi možnost polnjenja v blokovskih naseljih, kar predstavlja večji izziv, je navedel predsednik uprave Aleksander Zupančič.

V družbi so leta 2011 zabeležili 209 polnjenj, deset let pozneje pa 102.555. Leta 2011 je bilo porabljenih 71 kilovatnih ur (kWh) električne energije, lani 1.396.158. S tem se povečuje tudi povpraševanje po električnih polnilnicah, so opozorili in spomnili, da jih je največ na enem mestu trenutno v parkirni hiši na Šubičevi v Ljubljani, med nakupovalnimi središči pa v Aleji.

"Porabnike večinoma zanima lokacija polnilnice ter cena in kakovost storitve. Na tem področju nenehno delamo in storitev nadgrajujemo. Uvedli smo nov zaledni sistem, prek katerega upravljamo polnilnice in nadziramo dogajanje," je še pojasnil Zupančič.

Elektro Ljubljana, ki je med vodilnimi ponudniki storitev polnjenja električnih vozil v Sloveniji, ima urejeno tudi gostovanje njihovih uporabnikov v sosednjih državah in mnogih uporabnikov tujih sistemov na svojih polnilnicah. Načrtujejo tudi razširitev in spodbujajo ponudnike električne energije in omrežne operaterje k raznim storitvam, ki naj bi olajšale prehod na e-mobilnost.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja