Odlična novica za vse, ki pogosto vozite do Reke ali Zagreba

4. 1. 2023 | Janoš Pečnik
Deli
Odlična novica za vse, ki pogosto vozite do Reke ali Zagreba (foto: Profimedia)
Profimedia

Na Hrvaškem bodo morda že ta mesec ukinili cestninjenje na dveh cestninskih postajah, ki vodita do slovenske meje.

Dan po novici o uvedbi elektronskega cestninjenja s 1. januarjem 2024 že kroži novica, da bodo na Hrvaškem kmalu odstranili cestninski postaji za dva krajša odseka avtoceste, ki vodita do slovenske meje. Pričakujejo namreč, da bosta ob prostem prehodu meje sedaj ti dve cestninski postaji povzročali zastoje. Vožnja bo tam odslej brezplačna.

Najprej bodo odstranili cestninsko postajo Rupa na avtocesti od Jelšan oz. Rupe do Reke. Tam, kjer turisti potujejo na Krk, Cres, Lošinj, iz zahodne Slovenije pa tudi na Rab in Pag. To pomeni, da bo po ukinitvi mostnine na Krk vožnja na ta otok kmalu potekala brez plačila kakršnekoli cestnine.

Druga cestninska postaja, ki jo nameravajo odstraniti, je Bregana, kjer plačujemo cestnino za vožnjo od Obrežja do Zagreba. Cestnina bo tako plačljiva naprej proti Karlovcu ali Slavonskemu Brodu.

Na omenjenih odsekih bo vožnja brezplačna že ta ali prihodnji mesec. Skupaj so na obeh cestninskih postajah sicer pobrali za 7,5 milijona evrov cestnine. Zato pa bo na drugih cestninskih postajah predvideno, da bo cestnina v času poletne sezone - od 1. junija do 30. septembra - višja za deset odstotkov.

Preberite tudi: Hrvaška ukinja cestninske postaje! Preverite kdaj in kakšna bo zamenjava

Ni še jasno, ali bosta omenjena odseka avtoceste ostala izjemi tudi po uvedbi elektronskega cestninjenja z januarjem 2024. Če bi na Hrvaškem uvedli elektronske vinjete, bi bilo to precej smiselno - mnogi bi namreč morali vinjeto kupovati le za kratko vožnjo po avtocesti. Druga možnost je brezkontaktno cestninjenje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja