Dobrodelna avantura Budapest-Bamako: z Bolhco uspešno od Ptuja do Gambije

30. 1. 2018 | Matevž Hribar
Deli

Da potrebujete veliko terensko vozilo s klimo? Slovenca dokazujeta, da je avantura bližje, kot si mislite.

Gregor Doler in Uroš Krajnc, lastnika vsak svoje polovice Fiata 126P, v Sloveniji dobro poznane 'Bolhce', sta v 17 dneh dosegla cilj: mesto Banjul v Gambiji. Relija Budapest-Bamako se nista udeležila prvič – leta 2015 so se v družbi še enega prijatelja v Afriko odpravili s Katrco, tokrat pa sta potrebovala nekaj bolj 'praktičnega'. Kupila sta zapuščenega 126p, ga opremila z novim motorjem, se odpravila na 'testno vožnjo' do švicarskih Alp in ugotovila, da zadeva 'špila'.

Najbolj zanimiva je statistika okvar, če jim sploh lahko tako rečemo: zamenjala sta prednjo desno žarnico, en kondenzator na vžigalnem sklopu in eno zračnico, poškodovano zaradi od rje načetih platišč. Slovenca sta dobila tudi posebno nagrado za nizkoproračunsko vozilo na reliju.

Ob tem je imela njuna odprava tudi dobrodelno noto: zbrala sta nekatera sredstva (medicinska oprema, sanitetni material, šolske potrebščine …), katera so naložili na spremljevalni tovornjak relija in obdarovali pomoči potrebne v afriških deželah.

Še malo statistike:

Štart: 12. 1. 2018, Ptuj, Slovenija
Cilj: 28. 1. 2018, Banjul, Gambija
Prevoženi kilometri: 8.395 km
Porabljeno gorivo: 540 l
Povprečna poraba: 6,57 l/100 km
Več o njunem projektu na fiat126p.si in na Facebook strani The Migration of a Flea.

Matevž Hribar
foto: Gregor Doler in Uroš Krajnc

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol