Donald Trump čez noč obrnil ploščo glede stališča do električnih avtomobilov. Le kaj ga je "pičilo"?

11. 8. 2024 | Gregor Žvab
Deli

Ne kaj, temveč kdo. Za vse skupaj je namreč kriv ...

V nedavnem preobratu se je nekdanji predsednik ZDA, Donald Trump, odločil spremeniti svoje stališče do električnih avtomobilov. Ta sprememba je sledila podpori Elona Muska, izvršnega direktorja Tesle, ki je Trumpa javno podprl na družbenem omrežju X.

Muskova podpora in darilo

Elon Musk, ki je znan po svoji podpori inovacijam in trajnostni energiji, je nedavno javno izrazil podporo Donaldu Trumpu. Ta poteza je prišla kmalu po tem, ko je nekdanji predsednik preživel poskus atentata, Musk pa je svojo podporo izrazil na platformi X. "Olje na ogenj" je prilil še "streamer" Adin Ross, ki je ob intervjuju s Trumpom predsedniškemu kandidatu podaril Teslo Cybertruck.

Trumpov preobrat

Trump, ki je v preteklosti večkrat izrazil skeptičnost in tudi sovraštvo do električnih avtomobilov in podnebnih sprememb, je zdaj spremenil svoj pogled. "Električna vozila so prihodnost avtomobilske industrije, in s podporo ljudi, kot je Elon Musk, bomo lahko ustvarili bolj trajnostno prihodnost," je Trump izjavil na nedavni novinarski konferenci.

Elon Musk Donald Trump podpora atentat

Elon Musk je po poskusu atentata podprl predsedniškega kandidata Donalda Trumpa

Profimedia

Ta preobrat je prišel kmalu po tem, ko je Trump dobil Cybertruck  ter zajetno več milijonsko donacijo njegovi kampanji s strani Muska . Vozilo, ki je znano po svojem futurističnem dizajnu in napredni tehnologiji, je očitno naredilo vtis na nekdanjega predsednika, precej pa so najbrž pomagali tudi sveži milijoni na njegovem računu.

Reakcije in posledice

Trumpova podpora električnim vozilom je že sprožila različne reakcije. Podporniki trajnostne mobilnosti in okoljevarstveniki so pozdravili njegov preobrat, medtem ko so nekateri skeptiki izrazili dvome o resničnosti njegovih namer. Kljub temu pa Trumpova podpora pomeni pomemben premik v razpravi o prihodnosti avtomobilske industrije v ZDA.

Donald Trump kandidatura električni avtomobili podpora
Profimedia

Pomen za avtomobilsko industrijo

Trumpova sprememba stališča bi lahko imela pomembne posledice za avtomobilsko industrijo, zlasti v ZDA. Povečana podpora električnim vozilom bi lahko spodbudila večje naložbe v infrastrukturo za električna vozila in razvoj novih modelov. Poleg tega bi lahko spodbudila tudi večjo sprejemljivost električnih vozil med ameriškimi potrošniki.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Vsak od nas kdaj pogleda oglase, tudi sam jih. Vedno sem zgrožen nad cenami" | Simon Maljevac