Draginja naftnih derivatov kaže rezultate: britanski Shell dosegel rekorden dobiček

2. 2. 2023
Deli
Draginja naftnih derivatov kaže rezultate: britanski Shell dosegel rekorden dobiček (foto: Shell)
Shell

Britanski energetski velikan Shell je lani, potem ko je ruska invazija v Ukrajino sprožila občutno rast cen nafte in plina, vknjižil 42,3 milijarde dolarjev (38,4 milijarde evrov) čistega dobička, kar je največ v njegovi 115-letni zgodovini. Poslovni izid je glede na predhodno leto okrepil za 110 odstotkov in presegel pričakovanja analitikov.

Shell je ob tem zabeležil 53-odstotni skok bruto dobička iz poslovanja (EBITDA), ki se je ustavil pri 84,3 milijarde dolarjev, poročajo tuje tiskovne agencije.

V energetskem velikanu so na račun odličnih številk napovedali zvišanje dividend za 15 odstotkov in program odkupa lastnih delnic, težak štiri milijarde dolarjev.

Preberite še: Revoz razkril načrte za letošnje leto: kakšno bo v primerjavi z lanskim?

"Naši poslovni rezultati v zadnjem četrtletju in v celotnem lanskem letu dokazujejo moč Shellovega portfelja, pa tudi našo zmogljivost zagotavljanja energije strankam v teh negotovih razmerah," je objavo poslovnih rezultatov pospremil novi izvršni direktor Wael Sawan.

Četudi se države počasi podajajo na pot brez emisij ogljika, ostaja proizvodnja fosilnih goriv v naslednjih dveh desetletjih ključna za napajanje svetovnega gospodarstva.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"