Tretja zmaga za Žvana

20. 9. 2009
Deli

Predzadnja dirka Avtomagazinovega Drift pokala na krškem Racelandu je še enkrat dokazala, da je med najboljšo šestnajsterico, ko se tekmovalci pomerijo v neposrednih dvobojih eden na enega, mogoče prav vse.

Tokrat je med 26 tekmovalci (njihove vrste je malce zredčila kopica tehničnih težav tik pred dirko) nastopilo tudi sedem tujcev, med njimi tudi aktualni avstrijski prvak v driftu Alois Pamper ter tretjeuvrščeni iz istega prvenstva, Markus Militzer, seveda pa ni manjkala niti standardna hrvaška posadka z Markom ? urićem in Marinom Pirićem na čelu.

V kvalifikacijah presenečenj ni bilo, Pamper je kljub malce slabšim vstopom v prvi ovinek dosegel najboljši seštevek dneva (navduševal je predvsem s hitrostjo in z obilico dima izpod gum), tik pred Žvanom, ki je na jutranjih treningih kar dvakrat zamenjal diferencial, saj nikakor ni bil zadovoljen s prestavnimi razmerji.

Presenetljivo visoko, na tretje mesto, se je v kvalifikacijah zavihtel vedno boljši Tadej Gostinčar, slabše je šlo Sedlarju, Militzerju, Piriću, še posebej pa ? uriću. A kot že tolikokrat se je tudi tokrat izkazalo, da so neposredni dvoboji, twindrifti, zgodba zase.

Že prvi krog je bil usoden za precej favoritov: po vrtenju je najprej gladko izpadel Pamper, enako se je v dvoboju s Kregarjem zgodilo Militzerju, Pirić se je poslovil po dvoboju z Oliverjem Scheurichom, ki je svojega velikega M5 na ozki in zaviti stezi krmaril zelo lahkotno.

Sedlar je Kališka ugnal le za las in le Gostinčar, ? urić in Žvan so bili zanesljivi – in vsi trije so se (? urić sicer na tesno proti Čemasu) uvrstili v polfinale, kjer se jim je pridružil še Kregar, ki je v četrtfinalu izločil Sedlarja in ga s tem precej oddaljil od naslova prvaka, saj zdaj za Žvanom zaostaja za 60 točk. Pohvaliti velja že zanesljiv nastop povratnika Viranta, ki se je Žvanu v četrtfinalu dobro upiral, in Berdajsa, ki mu je po trčenju na treningih uspelo popraviti avto in se uvrstiti med 16 najboljših.

V polfinalu je Žvan Gostinčarja odpravil dokaj zlahka, Kregarju pa se je po izjemno tesnem dvoboju uspelo prebiti mimo ? urića – ta se je pravzaprav pokopal sam, saj je naredil kar dve napaki, kar je pri njem sicer velika redkost.

Finale je bil pravzaprav le formalnost, čeprav je treba priznati, da se je Kregar Žvanu odlično upiral. Aktualni prvak ni delal napak in nekaj Kregarjevih drobnih spodrsljajev je bilo dovolj, da je Žvan odnesel še tretjo zmago letos. V boju za tretje mesto je Gostinčar tesno ugnal ? urića in tako prvič stopil na zmagovalne stopničke.

Avtomagazinov Drift pokal se bo končal 4. oktobra na prometnovarnostnem centru AMC Mičevec pri Zagrebu. Čeprav ima Žvan precejšnjo prednost, je boj za naslov seveda še odprt – kot se je letos že izkazalo (tudi Žvanu), je dovolj le drobna nepozornost v prvih krogih twindriftov in stvari na vrhu se lahko močno spremenijo.

Priložen video je delo uporabnika TurboMan z BMW foruma. V boljši ločljivosti ga najdete tule (Youtube).

Foto: Saša Kapetanovič

Raceland Drift Challenge 19.09.2009