Videonapovednik: Veliki finale AM Driftpokala 2007

Čutite pomanjkanje akcije in adrenalina? Vam bolj kot čevapčiči diši vonj po uničenih pnevmatikah? Ste še brez načrtov, kako preživeti soboto 29. septembra 2007? Ne skrbite, za vas imamo namreč pravo rešitev. Pridružite se nam na stezi Raceland v Krškem, kjer se bo odvijal finale letošnjega Avto magazinovega drift pokala. Objavljamo štartno listo tekmovalcev!

Videonapovednik: Veliki finale AM Driftpokala 2007 (foto: Matej Grošelj, Kamera: Branco Grabovac) Matej Grošelj, Kamera: Branco Grabovac
28. 9. 2007

Raceland

Tekmovanja, kjer so vozniki za svoje vožnje nagrajeni le, kadar vozijo čimbolj počez in se mušice lepijo na stranska stekla njihovih avtomobilov. Za še več akcije tokrat premierno s tekmovanjem dvojic (twindrift), kjer tekmovalca z milimetrsko natančnostjo drsita drug ob drugem pri hitrosti skoraj 100 km/h!

Z začetkom v Deželi vzhajajočega sonca je drifterska zgodba pred nekaj leti zajela tudi Evropo. In ker smo pri Avto magazinu vedno pripravljeni na nove avtomobilistične izzive, smo prvo tovrstno tekmovanje v naši regiji priredili že leta 2005. Odziv je bil odličen. Dobili smo vrhunskega tekmovalca v evropskem merilu (Luka-Marko Grošelj), ki ga spremljamo na vseh tekmovanjih (pri nas opravlja vlogo sodnika in demo voznika), lani smo v prilogi k reviji izdali prvi slovenski DVD o driftanju, letos pa nam ni preostalo drugega kot organizirati serijo 4 tekem, na katerih se karavana tekmovalcev Avto magazinovega drift pokala meri za naslov najboljšega.

Sobota 29. septembra pomeni vrhunec slovenske drift sezone, saj bo ta dan ob približno 21. uri v soju reflektorjev prinesel skupnega zmagovalec Avto magazinovega drift pokala za leto 2007. Najresnejša kandidata za prestol sta hrvaški adut Josip Žagar in Slovenec Peter Cimerman, ki je svoje mojstrstvo dokazoval že na evropskih tekmovanjih. Žagar je po napetem dvoboju dobil aprilski logaški pekel, ko je tekmovalce prišlo spodbujat skoraj 4.000 z bencinskimi hlapi okuženih navdušencev. Junija je na prireditvi v Slovenj Gradcu vse kazalo na Petrovo maščevanje, a je moral zaradi taktične napake zopet priznati premoč južnemu sosedu. Kljub temu so med njima odprte še vse možnosti, predvsem zaradi nočnega finalnega tekmovanja dvojic, kjer lahko tekmovalec po sistemu »knock out« izpade že v prvem krogu in s tem izgubi precej dragocenih točk. Prav tu pa svojo priložnost vidi trenutno tretjeuvrščeni Peter Žvan, ki je pred finalom svojo Alfo 75 zamenjal za že uveljavljeno driftersko orodje BMW M3. Ob zanj ugodnem razpletu ima realne možnosti, da zagreni življenje kateremu od obeh favoritov.

Seveda ta driterska trojica v prikazovanju svojega znanja ne bo osamljena, saj se jim bo v boju za najboljša mesta pridružilo še približno 30 motiviranih voznikov iz Slovenije, Hrvaške in Nemčije, ki so poletni premor izkoristili za treninge in priprave svojih tekmovalnih jeklenih konjičkov. Marino Pirić, Darko Šalamun, Aleš Prevodnik, Hrvoje Vešligaj, Primož Marn, Peter Kališek, Edis Kudić, Dino Rockstroh, Grega Ivič, Goran Kasumović, Gregor Sedlar, Boštjan Logar, Aleš Virant in Matej Čik so samo nekatera izmed imen, ki upravičeno računajo na visoke uvrstitve. Se sprašujete, kako pravilno razvrstiti toliko izenačenih voznikov? Podobno vprašanje si zastavlja tudi naša izkušena sodniška komisija, ki pa jim to povzroča predvsem sladke skrbi, saj je pravi užitek soditi kvalitetnim drifterjem.

Ob glavnem (tekmovalnem programu) vas v soboto na dirkališču Raceland seveda čaka še zanimiv spremljevalni program, vse skupaj zavito v 12 urni maratonski drifterski paket (za vsega 5€ vstopnine, organizator dirke je AD Studenec iz Sevnica, ki sicer organizira tudi sevniško gorskohitrostno dirko). Da bomo lahko skupaj postavili rekord v uničenih pnevmatikah, porabljenem gorivu in predrsenih metrih na enem mestu v tem času. Pa še nekaj vam lahko zaupamo: četudi imate morda vonj uničenih pnevmatik raje kot čevapčiče, tudi slednji na Avto magazinovem drifterskem prazniku ne bodo manjkali. Sobota 29. septembra naj bo v koledarjih torej zabeležena kot dan za akcijo. Kje, seveda vemo! (MG)

Štartna lista tekmovalcev v prvem krogu:

1. Grega Ivič (BMW 325i E36)

2. Gregor Sedlar (BMW 325i E36)

3. Grega Mišic (BMW 325i E30)*

4. Mladen Falamić (Nissan 200SX S13)

5. Jaka Belič (Nissan 200SX S13)

6. Miro Zrnčević (Toyota Corolla AE86)

7. Matej Švarc (BMW 325i E36)

8. Marko Đurić Toyota Corolla (GT AE86)

9. Benjamin Čemas (BMW 337i E30) ****

10. Goran Kasumovič Toyota Corolla (GT AE86)

11. Martin Reinsch Nissan (200SX S14)

12. Hrvoje Vešligaj Toyota Corolla (GT AE86)

13. Aleš Virant (BMW 328i E36)

14. Alan Bošnjak (Alfa 33 RWD)

15. Boštjan Logar (BMW 325i E30)

16. Matej Čik (Alfa 75)

17. Peter Kališek (BMW 325i E30)*

18. Primož Bradeško (BMW M3 E36)

19. Simon Kregar (BMW 337i E30)****

20. Primož Marn (BMW 325i E30)***

21. Dino Rockstroh (BMW 328i E36)

22. Edis Kudić (BMW 325i E30)

23. Aleš Prevodnik (BMW 325i E30)***

24. Darko Šalamun (BMW 325i E30)

25. Marino Pirić (BMW 323i E30)

26. Peter Žvan (BMW M3 E36)

27. Peter Cimerman (BMW M3 E36)

28. Josip Žagar (Nissan 200SX S13)

  • 1. krog: Po 2 tekmovalca hkrati na stezi, po 3 vožnje vsak. Šteje najboljša vožnja (ob izenačenem izidu 2. najboljša, 3. najboljša)
  • 1/4 finale (16 najboljših): Po 2 tekmovalca hkrati na stezi, po 3 vožnje vsak. Štejeta 2. boljši vožnji
  • 1/2 finale (8 najboljših): Po 2 tekmovalca hkrati na stezi, po 3 vožnje vsak. Štejeta 2 boljši vožnji.
  • Finale top3: Vsi trije hkrati na stezi. Po 5 voženj, štejejo 3 najboljše.

Časovnico, sistem tekmovanja in pravilnik za tekmovalce finala AM Drift pokala na stezi Raceland v Krškem si preberite na tej povezavi, rezultate prvih dveh tekem pa na tej povezavi.

Foto: Matej Grošelj, Kamera: Branco Grabovac

Oglejte si tudi utrinke iz prvih dveh tekem letošnjega AM Drift pokala: