DS Automobiles naznanil letnico električne prelomnice

Francoska avangardna znamka sledi vzoru ostalih proizvajalcev, prvi izključno električni projekti bodo razkriti že leta 2024.

DS Automobiles naznanil letnico električne prelomnice (foto: DS Automobiles) DS Automobiles
1. 9. 2021

Kot se za današnje čase spodobi, tudi modelna paleta premijske francoske znamke DS Automobiles počasi prehaja v svet popolne električne mobilnosti. Sicer že od leta 2019 ponujajo tudi električno različico vseh svojih modelov. Pri modelih DS 4, DS 7 Crossback in DS 9 je električna različica na voljo v obliki priključnega hibrida, njihov prvi in trenutno edini popolnoma električni avtomobil pa je DS 3 Crossback E-Tense z električno avtonomijo 320 kilometrov.

Širok nabor elektrificiranih vozil, ki predstavljajo 30 odstotkov vseh prodanih vozil znamke, je DS Automobiles že uvrstil na vodilno mesto večenergijskih znamk v Evropi z najnižjimi povprečnimi vrednostmi emisij CO2, ki v njihovem povprečju znašajo 83,1 gramov na prevoženi kilometer. Pri DS Automobiles pa so se odločili še pospešiti razvoj električnih pogonskih sklopov. Leta 2024 bodo modelno paleto obogatili s popolnoma električno različico modela DS 4, še isto leto pa naj bi sledil prvi izključno električni model, ki bo temeljil na konstrukcijski osnovi STLA MEDIUM. Ta naj bi bil opremljen z baterijo kapacitete kar 104 kilovatnih ur, ki naj bi omogočila do 700 kilometrov električne avtonomije.

Za promocijo električnega razvoja bodo še naprej sodelovali tudi v popolnoma električni dirkaški seriji Formula E, kjer se DS Automobiles ponašajo tudi z edinstvenim uspehom, saj so edina ekipa, ki jim je uspelo dvakrat zaporedoma osvojiti naslov svetovnega prvaka med ekipami in vozniki. Sodelovanje v dirkaški seriji so že podaljšali do leta 2026, pridobljene iskušnje pa bodo omogočile tudi nadaljni napredek na področju serijskih modelov.