Eko dnevi z E-transformerjem v Tehniškem muzeju v Bistri

6. 6. 2015
Deli

V Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri si lahko obiskovalci do nedelje v multimedijskem vozilu E-transformer ogledajo celotni proces zbiranja in ravnanja z elektronskimi odpadki in baterijami.

E-transformer je multimedijsko vozilo s fotovoltaično elektrarno, ki popolnoma zadošča vsem porabnikom električne energije v njegovi notranjosti. Vozilo je namreč opremljeno z multimedijskimi prikazovalniki in razstavnimi eksponati, s pomočjo katerih se lahko obiskovalci pobliže spoznajo s sestavo in vplivi elektronskih odpadkov na okolje in zdravje ljudi. Na ogled je tudi celotni proces zbiranja in ravnanja z elektronski odpadki in odpadnimi baterijami, ki lahko s snovmi, iz katerih so izdelani, močno zastrupijo bivalno in naravno okolje.

Vozilo E-transformer, s katerim obiskujejo predvsem šole in je del Slovenske osveščevalne kampanje ravnanja z odpadno električno in elektronsko opremo, je za predstavitev svoje dejavnosti izdelalo podjetje ZEOS iz Ljubljane, največji zbiralec odpadne elektronske opreme pri nas. Letno zbere okrog 1000 ton odpadne elektronske in električne opreme ter baterij.

Še nekaj zanimivih dejstev:

Povprečno slovensko gospodinjstvo vsako leto kupi za štiri šolske torbe ali 30 kilogramov nove elektronske opreme, v istem času pa zbere le 10 kilogramov odpadkov.

Količina elektronskih odpadkov narašča 3-krat hitreje od količine drugih odpadkov.

Povprečni mobilni telefon vsebuje 130 različnih materialov, med katerimi je veliko redkih, kakršni so zlato, srebro, radij in indij.

V 700 mobilnih telefonih je dovolj zlata za en zlat prstan.

Nekatere ustrezno oddane elektronske odpadke je mogoče reciklirati celo do 90-odstotno.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol