Električna prihodnost iz Slovenije?

19. 6. 2013
Deli
Električna prihodnost iz Slovenije?

Gemmotors, podjetje dr. Simona Mandlja, ki zadnja tri leta raziskuje nove vrste elektromotorjev za pogon električnih vozil, je predstavilo rezultate triletnega dela.

Novi elektromotorji, ki so zasnovani tako, da so lahko vgrajeni neposredno v kolo, so zaradi novih rešitev, ki so jih tudi patentirali, za okoli 10 do 15 odstotkov bolj učinkoviti od dosedanjih rešitev, ob tem pa tudi tehnično manj zapletena (krmilnik, na primer, je integralni del motorja in ne ločen od njega, kot je to v navadi pri večini ostalih rešitev), hkrati pa deluje s precej nižjo napetostjo kot sedanje rešitve. Motor razvijajo oziroma pripravljajo za proizvodnjo v treh različicah: 4, 7,5 in 15 kilovatov.

Pri Gemmotors pravijo, da so njihov cilj proizvajalci električnih skuterjev ter električnih avtomobilov nižjega razreda, da pa je moč tehnično njihovo tehnologijo iz kolesa preseliti tudi pod motorni pokrov in doseči večje moči. In prav iskanje partnerja ki bo podprl industrializacijo projekta, je njihov naslednji cilj. Za dosedanji razvoj so od leta 2010 porabili okoli pol milijona evrov.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"