Električna veterana gresta na boben

22. 5. 2016
Deli

Angleška dražbena hiša Historics at Brooklands bo 11. junija ponudila dva primerka zgodnjih električnih avtomobilov. Prvi je Pope Waverley Victoria Phaeton iz leta 1906, drugi pa leto mlajši Victor High Wheel Runabout.

Oba modela sta redka preživela predstavnika obdobja, ko so električni avtomobili še pomenili verodostojno alternativo parnim avtomobilom in avtomobilom z motorji na notranje izgorevanje, izdelovalo pa jih je več kot 100 proizvajalcev. Tehtnico sta v prid bencinskih avtomobilov šele pozneje prevladala napredek v razvoju motorjev na notranje izgorevanje in pocenitev proizvodnje tekočih goriv.

Pope Waverley Victoria Phaeton iz leta 1906 je leta 1906 stal 1.600 tedanjih ameriških dolarjev, danes pa njegovo vrednost ocenjujejo na 30 do 40 tisoč angleških funtov. Električni kabriolet prihaja iz Nebraske, opremljen pa je z usnjeno zložljivo streho in dodatnimi odejami za noge potnikov, ki sedita na zofi iz tkanine s cvetličnim vzorcem. Na zasilni klopi lahko občasno sedi še tretji potnik, voznik pa avtomobil upravlja s krmilno ročico in preprostimi regulatorji elektromotorja in zavor. Sedanji lastnik je avtomobil sicer pred leti pripeljal v Veliko Britanijo in mu namenil sodobne baterije in polnilnik.

Victor High Wheel Runabout so leta 1907 izdelali v Indianapolisu, preden so ga pripeljali v Veliko Britanijo in ga popolnoma prenovili, pa je več let preživel v nekem muzeju. Ob prenovi je dobil tudi sodobne baterije s polnilnikom. Zaradi višine vozniku in potnikom omogoča dober razgled po okolici, k tihemu delovanju pripomorejo polne gume z majhno stično površino s podlago, opozarjanju pešcev in drugih udeležencev tedanjega prometa pa je bil namenjen velik zvonec na boku. Kaj pa cena: na dražbi bi radi zanj predvidoma iztržili 30 in 40 tisoč angleških funtov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja