Električni avtomobil za najmlajše voznike

8. 9. 2016
Deli

Največji britanski vozniški učni center za mlajše od 17 let Young Driver, oziroma njegov oddelek Young Driver Motor Cars Limited, je predstavil električni avtomobilček Firefly, ki bo namenjen seznanjanju otrok med petim in desetim letom starosti o zakonitostih vožnje.

Na zamisel o takšnem avtomobilčku so prišli, ko so ugotovili, da nikjer ne najdejo ničesar primernega za učence, ki so mlajši od desetih let. Prototip Fireflyja so že aprila predstavili na prireditvi Gadget Show Live, kjer ga je preskusilo kar 1000 otrok, potem pa so njihove izkušnje izkoristili pri njegovem izpopolnjevanju.

čeprav je namenjen otrokom in nikakor naj ne bi vozil po dejanskih cestah, je Firefly, ki mu je obliko zasnoval veteranski avtomobilski oblikovalec Chris Johnson, tehnično precej izpopolnjen, saj je opremljen s hidravličnimi kolutnimi zavorami, volanom z zobato letvijo, posamičnimi obesami koles in instrumentno ploščo na osnovi tablice. Za pogon je poskrbljeno z dvema elektromotorjema, ki se napajata iz dveh 12-voltnih baterij in omogočata devet ur neprekinjene vožnje. Ker ga bodo uporabljali v vožnji neizkušeni otroci, je največja hitrost v običajnem načinu Expert omejena na 10 milj oziroma 16 kilometrov na uro, obstaja pa tudi način Junior, pri katerem avtomobil zaznava ovire in se pred njimi samodejno ustavi, hitrost pa je omejena na 5 milj oziroma 8 kilometrov na uro. Inštruktor lahko avtomobil sicer v primeru nuje ustavi s pomočjo daljinskega upravljalnika.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja