»Električni bo premagal vse,« zatrjuje šef BMW M oddelka

25. 6. 2024 | Jaka Drozg
Deli

Več kot 1.000 kilovatov moči je prepričljiv argument, kako pa bodo nadomestili vrline bencinskih M izdelkov?

V nedavnem intervjuju z Motor trend-om je Frank van Meel, vodja BMW M oddelka, z nasmehom na obrazu zatrdil, da bo prvi osredotočeno športni električni BMW premagal vse, kar smo videli do sedaj. Kakšen BMW in kdaj jim bo to uspelo?

BMW

Trditve so zavite v tančico dvomov in skrivnosti, a govora je bilo o prvem modelu ‘Neue Klasse,’ prihodnje generacije BMW-jev, za katero se domneva, da bo predstavljena v letu 2026 ali 2027. Kot namiguje koncept, naj bi šlo za limuzinsko karoserijo, morda celo naslednika modela M3, ki ga bodo poganjali štirje elektromotorji in več kot megavat moči (1.341 ‘konj’).

Bolj kot številke pa zaupanje vliva samozavestna trditev, da bo njihova nova generacija elektromotorjev znova merilo v razredu, kot sta motorja S68 (med drugim v modelu M5) in S58 (M3 in M4), je zatrdil. Električne varuške moči in navora pa bodo omogočile vodljivost, ki je »nevtralna, linearna in predvidljiva.«

BMW

Ponudbo naj bi popestrili še z M izvedbo z dvemi elektromotorji in zadnjim pogonom, na novi 800 voltni električni arhitekturi pa lahko pričakujemo tudi večjega cestnega terenca z oznako X ter verjetno še nekaj običajnejših in dostopnejših modelov, ki bodo na ceste zapeljali po športni zastavonoši.

Novo na Metroplay: "Največja ovira je davčni sistem" | Blaž Brodnjak