Električni Smart prihaja v treh različicah

26. 9. 2016
Deli

Smart je predstavil novo generacijo svoje električnega Smarta Electric Drive, ki bo na voljo v vseh treh karoserijskih različicah: Smart Fortwo Electric Drive, Smart Fortwo Cabrio Electric Drive in Smart Forfour Electric Drive.

Vsi trije električni Smarti so opremljeni z litij-ionskimi baterijami s kapaciteto 17,6 kWh, ki jim omogoča doseg okoli 160 kilometrov. Za pogon skrbi trifazni sinhroni elektromotor z močjo 60 kilovatov in navorom 160 njutonmetrov, ki vsem trem Smartom Electric Drive omogoča hitrosti do 130 kilometrov na uro. Smart Fortwo Electric Drive doseže 100 kilometrov na uro v 11,5 sekunde, Smart Fortwo Cabrio Electric Drive do enake hitrosti pospešuje 11,8 sekunde, Smartu Forfour Electric Drive pa to uspe v 12,7 sekunde.

Polnjenje baterij z 20-odstotne do 100-odstotne kapacitete na gospodinjskem priključku v Evropi traja približno šest ur, v ZDA pa 13 ur, polnjenje z Wallboxom v Evropi traja dobre 3,5 ure, v Veliki Britaniji in ZDA pa uro manj. Z novim hitrim 22-kilovatnim polnilnikom, ki bo na voljo prihodnje leto, bo baterije mogoče napolniti v manj kot 45 minutah.

Smart Electric Drive ima le eno prestavo, zato ni potrebno prestavljanje, kar je ugodno predvsem v mestnem okolju z gostim prometom, voznik pa poleg osnovnega voznega programa lahko izbere tudi način ECO, ko je največja hitrost močno omejena, rekuperacija kinetične energije pa je nastavljena na največjo možno mero. Pri tem pomaga tudi radar, ki nadzoruje promet in mu prilagaja rekuperativno zaviranje. K še večjemu prihranku dosega pripomore tudi klimatska naprava z vnaprejšnjim delovanjem, ki avtomobil ohladi, ko je še priključen na polnilnik.

Lastnik lahko svojega električnega Smarta nadzoruje in upravlja tudi preko pametnega telefona, notranjost pa je opremljena z dodatnimi merilniki, ki prikazujejo delovanje pogonskega sklopa. Na električni pogon opozarjajo zeleni barvni poudarki, omisliti pa si je mogoče tudi individualizacijo, ki jo izvedejo pri Brabusu.

Znane so tudi priporočene cene za električne Smarte v Nemčiji, kjer bo Fortwo stal 21.940 evrov, Fortwo Cabrio 25.200 evrov, Forfour pa 22.600 evrov.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"