Električni Volvo se bo polnil hitreje

7. 11. 2012
Deli

Volvo Car Corporation želi skrajšati polnjenje svojih električnih avtomobilov.

Zato Volvo že testira novi hitri polnilnik za električna vozila, ki bo skrajšal čas polnjenje na samo uro in pol. S tem bo novi hitri polnilnik deloval šestkrat hitreje kot običajni polnilnik. Pri Volvu se namreč zavedajo, da sta kratek čas polnjenja in velik doseg bistvenega pomena za potencialne stranke električnih avtomobilov. K temu bo veliko pripomogel novi polnilnik, ki bo recimo v samo tridesetih minutah baterijo napolnil do tolikšne mere, da bo z njo mogoče prevoziti približno 80 kilometrov.

Novi polnilnik bo najprej vgrajen v električne Volve C30. Novi 22 kW hitri polnilnik bo tudi prvi, ki deluje na trifazno napetost in je dovolj majhen, da je lahko vgrajen v električno vozilo. Tako bo lastniku avtomobila na voljo uporaba trifazne vtičnice z 23 A, ki bo baterijo v celoti napolnila v uri in pol, ali uporaba običajne vtičnice z 230 V, ob čemer se bo baterija v popolnosti napolnila v osmih do desetih urah.

Ob tem bo baterijo brez težav mogoče polniti tudi večkrat na dan, s čimer pri Volvu upajo, da bodo električne avtomobile še izdatno približali tako zasebnemu kot javnemu sektorju.