Tudi EU uvaja carine na kitajske avtomobile! To so najnovejše informacije

12. 6. 2024 | Gregor Žvab
Deli
Tudi EU uvaja carine na kitajske avtomobile! To so najnovejše informacije (foto: Profimedia)
Profimedia

Odločitev prihaja manj kot mesec dni po tem, ko so ZDA povečale dajatve za kitajske električne avtomobile na 100 odstotkov.

Evropska komisija bo v sredo obvestila proizvajalce avtomobilov, da bo začasno uvedla dodatne dajatve do 25 odstotkov na uvožene kitajske električne avtomobile, poroča Financial Times, ki se sklicuje na ljudi blizu zadevi.

BYD

Analitiki pričakujejo carine med 10 in 25 odstotki za kitajske električne avtomobile, kar bi lahko sprožilo morebitne povračilne ukrepe Pekinga. Komisija naj bi carine uvedla zaradi domnevno prekomernih subvencij, so dodali pri Financial Timesu.

Manj kot mesec dni po tem, ko je Washington povečal dajatve za kitajske električne avtomobile na 100 odstotkov, naj bi Bruselj določil precej nižje tarife za uvoz kitajskih avtomobilov, kot so BYD in Geely, ter za zahodne proizvajalce, kot je Tesla, ki izvažajo avtomobile iz Kitajske v Evropo.

BYD, Geely, SAIC in Tesla niso takoj odgovorili na vprašanja glede poročila, ki so jih na njih naslovili pri agenciji Reuters.

Tesla

Ta poteza prihaja v času, ko se evropski proizvajalci avtomobilov soočajo s pritiskom cenejših električnih avtomobilov kitajskih tekmecev.

Kitajska je kritizirala EU zaradi protisubvencijske preiskave, pozvala k sodelovanju in lobirala pri posameznih državah EU, vendar ni popolnoma razkrila, kako se bo odzvala na carine.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Največja ovira je davčni sistem" | Blaž Brodnjak