To so zadnji trendi prodaje avtomobilov v Evropi. Kako pa je pri nas?

20. 7. 2024 | STA
Deli
Uvoz električnih avtomobilov v Evropo se povečuje (foto: Profimedia)
Profimedia

V Sloveniji je prodaja električnih avtomobilov napram lanskemu juniju drastično padla. Za koliko?

V EU je bilo junija prvič registriranih 1,08 milijona avtomobilov, kar je 4,3 odstotka več kot junija 2023, je objavilo Evropsko združenje proizvajalcev avtomobilov (ACEA). Tudi Slovenija je beležila rast, a nekaj skromnejšo.

Med največjimi avtomobilskimi trgi v uniji so največjo rast prodaje novih vozil zabeležili v Italiji, 15,1-odstotno, sledila je Nemčija s 6,1-odstotno rastjo. V Španiji je bilo minuli mesec medletno prodanih 2,2 odstotka več novih avtomobilov, v Franciji pa so zabeležili 4,8-odstotno rast.

Povpraševanje po navadnih hibridnih vozilih je v EU na letni ravni poskočilo za 26,4 odstotka, dvomestno rast so imeli vsi štirje glavni trgi.

Prodaja električnih še vedno pada

Profimedia

Je pa junija nazadovalo število prvič registriranih povsem električnih avtomobilov, in sicer za odstotek na 156.408 enot. Delež električnih avtomobilov med vsemi na novo registriranimi je upadel s 15,1 na 14,4 odstotka.

Prodaja novih bencinskih vozil je junija nazadovala za 0,7 odstotka, tako da je njihov delež med prodanimi novimi avtomobili znašal 34,4 odstotka, prodaja dizelskih pa za 0,9 odstotka, s čimer jih je bilo med vsemi 12,7 odstotka.

Kaj pa Slovenija?

V Sloveniji je bilo po podatkih ACEA junija prodanih 4783 novih vozil, kar je 2,4 odstotka več kot junija lani. Električnih avtomobilov je bilo prodanih 225 oz. 31,4 odstotka manj kot v enakem mesecu leto prej.

ACEA je ponudila še podatke za prvo polletje 2024. V tem času se se je prodaja novih avtomobilov v EU okrepila za 4,5 odstotka na 5,7 milijona, v Sloveniji za 3,8 odstotka na 28.337.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Goran Dragić iskreno o tem, kaj se je z njim dogajalo po osvojitvi naslova evropskih prvakov