Kljub slabi prodaji električnih avtomobilov, evropskemu trgu vlada prav eden izmed njih

25. 10. 2024 | Gregor Žvab
Deli

V trenutni avtomobilski krizi in "zatonu" električnih avtomobilov, so prodajne številke znova poskrbele za presenečenje.

Tesla Model Y bo septembra ponovno zasedel prvo mesto med najbolje prodajanimi avtomobili v Evropi. Že drugič letos bo bo srednje veliki električni SUV na vrhu mesečne lestvice prodaje. S tem bo končana trimesečna prevlada Dacie Sandero.

Gre za pomembno spremembo za Teslo, saj podjetje običajno beleži nižjo prodajo v prvem mesecu četrtletja. Kljub rahlemu padcu prodaje v primerjavi z lanskim letom bo Tesla prodala skoraj 8.000 modelov Y več, kot najbližji konkurenti. Prodaja Modela Y je septembra sicer padla za 3,6 odstotka, kar je znašalo 28.680 prodanih avtomobilov, kažejo preliminarni podatki raziskovalne družbe Dataforce.

tesla kitajska shanghai izvoz model y
Profimedia

Tesno drugo mesto

Boj za drugo mesto ostaja napet, saj je Volkswagen Tiguan trenutno pred Renault Cliom s 20.763 proti 20.306 prodanih avtomobilov. To se lahko še spremeni, saj podatki iz Madžarske in Slovaške še niso vključeni v skupni rezultat.

Prodaja Tiguana se je prejšnji mesec povečala za 28 odstotkov, medtem ko je Clio zabeležil skromno rast za 0,8 odstotka. Dacia Sandero, ki je prejšnje mesece vodila, bo septembra zasedla četrto mesto, saj je prodaja padla za 0,5 odstotka na 19.346 vozil. Sandero je letos šestkrat osvojil prvo mesto v devetih mesecih.

Zunanje dimenzije so ostale praktično nespremenjene.

Zunanje dimenzije so ostale praktično nespremenjene.

Volkswagen

V boju za peto mesto se Kia Sportage s 16.284 prodanimi avtomobili sooča s Peugeotom 208, ki je dosegel številko 16.103. Tudi boj za sedmo mesto je tesen, saj ima VW Golf prednost pred Toyoto Yaris Cross z 15.722 proti 15.498 prodanih vozil.

Prodajni trendi

Osem od petnajstih najbolje prodajanih modelov je septembra beležilo rast prodaje v primerjavi z lanskim letom. Dacia Sandero vodi s 203.474 prodanimi enotami v devetih mesecih, sledi ji VW Golf (165.370) in Renault Clio (162.021).

Kljub slabi prodaji električnih avtomobilov, evropskemu trgu vlada prav eden izmed njih
Dacia

Model Y, ki je avgusta zasedal osmo mesto, je septembra skočil na peto mesto s 155.428 prodanimi avtomobili. Če bo trend nadaljeval, ima Model Y dobre možnosti, da ohrani naslov najbolje prodajanega avtomobila v Evropi za leto 2024, potem ko je ta naslov osvojil že leta 2023.

Začenja se izbor Slovenski avto leta 2025

Novo na Metroplay: Peter Prevc iskreno o težkih trenutkih kariere in o očetovstvu | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem