V Evropi se proda vedno manj avtomobilov. Padci v primerjavi z lanskim letom so precejšnji

22. 10. 2024 | STA
Deli
V Evropi se proda vedno manj avtomobilov. Padci v primerjavi z lanskim letom so precejšnji (foto: Profimedia)
Profimedia

Kot kaže se začenja trend, ki ga bo do konca leta težko ustaviti.

V Evropi je prodaja novih avtomobilov septembra drugi mesec zapored padla. V primerjavi z lanskim septembrom se je znižala za 6,1 odstotka, potem ko je avgusta v medletni primerjavi upadla za 18,3 odstotka. Povpraševanje se je zmanjšalo zlasti v Franciji, Nemčiji in Italiji.

Kot kažejo podatki Evropskega združenja avtomobilskih proizvajalcev (ACEA), se je septembra prodaja v Franciji zmanjšala za 11,1 odstotka, v Italiji za 10,7 odstotka, v Nemčiji pa za sedem odstotkov. Medtem se je prodaja v Španiji povečala za 6,3 odstotka, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Električni avtomobili so septembra predstavljali 17,3 odstotka vseh avtomobilov, lani 14,8 odstotka. Septembra se je prodaja novih električnih avtomobilov v primerjavi z enakim mesecem lani zmanjšala za 5,8 odstotka, tržni delež pa je upadel s 14 na 13,1 odstotka. Prodaja novih hibridnih avtomobilov je upadla precej bolj, in sicer za 22,3 odstotka.

V prvih devetih mesecih letošnjega leta se je število registracij novih avtomobilov v Evropi v primerjavi z enakim obdobjem lani povečalo za 0,6 odstotka na nekaj manj kot osem milijonov, še kažejo podatki ACEA.

Evropska septembrska prodaja je na vrh prinesla starega znanca. Kaj pa ostali?

Novo na Metroplay: Peter Prevc iskreno o težkih trenutkih kariere in o očetovstvu | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem