Evropski avtomobilski trg septembra s presenetljivimi rezultati

18. 10. 2022
Deli
Evropski avtomobilski trg septembra s presenetljivimi rezultati (foto: Profimedia)
Profimedia

Število registracij novih avtomobilov v Evropi se je septembra znova povečalo, je danes objavilo Evropsko združenje proizvajalcev avtomobilov (ACEA). Gre za drugo zaporedno rast po 13 zaporednih mesecih padcev. Kljub pozitivnim rezultatom v dveh mesecih je prodaja v prvih devetih mesecih letos padla za skoraj desetino.

Število novih osebnih avtomobilov se je na letni ravni povečalo za 9,6 odstotka, medtem ko se je avgusta povečalo za 4,4 odstotka.

Ob tem so v ACEA pojasnili, da je letno rast v veliki meri spodbudila manj obsežna primerjalna baza podatkov iz septembra 2021, ko je proizvodnjo vozil oviralo pomanjkanje polprevodnikov.

Med štirimi veliki gospodarstvi sta dvomestno rast zabeležili Nemčija in Španija, in sicer 14,1-odstotno oz. 12,7-odstotno. Zmerno povečanje prodaje novih avtomobilov za 5,5 odstotka so zabeležili v Franciji.

Pozitivnim rezultatom v zadnjih dveh mesecih navkljub se je po navedbah ACEA prodaja novih osebnih avtomobilov od januarja do septembra skrčila za 9,9 odstotka na 6,78 milijona vozil.

Z izgubami v tem devetmesečnem obdobju so se soočali tudi vsi večji trgi v regiji. Največji padec je zabeležila Italija (-16,3 odstotka), sledile so Francija (-11,8 odstotka), Nemčija (-7,4 odstotka) in Španija (-7,4 odstotka).

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol