Danes se začenja evropski teden mobilnosti

16. 9. 2024 | STA
Deli

Kar precej slovenskih mest se je pridružilo tednu mobilnosti, ki ga bodo obeležila z različnimi dogodki.

Evropski teden mobilnosti, ki vsako leto med 16. in 22. septembrom spodbuja spremembe vedenja v korist aktivne mobilnosti, letos v ospredje postavlja geslo Udoben javni prostor za vse. Da bi zelene prakse mobilnosti približali občanom, v prihodnjem tednu v številnih občinah po državi pripravljajo raznolik nabor aktivnosti.

Preberite še:

Evropski teden mobilnosti kot vodilna kampanja Evropske komisije za ozaveščanje o trajnostni mobilnosti v mestih spodbuja državljane EU k uporabi javnega prevoza in drugih do okolja bolj prijaznih in pametnih prometnih rešitev.

Letos je glavni poudarek zagotavljanje kakovostno urejenega javnega prostora, ki prinaša številne koristi, kot so več površin za pešce in kolesarje ter več zelenih površin, po drugi strani pa manj avtomobilov, onesnaževanja in hrupa. To pripomore k izboljšanju kakovosti življenja.

Ljubljana promet
Žiga Živulović jr./Bobo

V Sloveniji se je v zadnjih desetih letih število avtomobilov povečalo za 15 odstotkov, kažejo podatki statističnega urada. Konec leta 2023 je bilo registriranih okoli 1,2 milijona osebnih avtomobilov, od tega skoraj polovica dizelskih, 46 odstotkov pa bencinskih. Osebni avtomobili so bili lani v povprečju stari 11,1 leta, pri tem je imel vsak deseti manj kot tri, vsak drugi pa 12 let ali več.

Medtem ko je bilo pred desetletjem hibridnih avtomobilov nekaj manj kot odstotek, jih je bilo lani pet odstotkov. Statistiki so v zadnjih desetih let zaznali tudi trend upadanja uporabe avtomobilov z bencinskim motorjem, na kar je vplivala rast števila dizelskih in hibridnih avtomobilov.

V EU prevladujejo bencinski avtomobili, največje deleže teh so lani po podatkih evropskega statističnega urada Eurostata beležile Nizozemska, Ciper in Finska. Med državi z največjim deležem električnih avtomobilov (več kot pet odstotkov) so bile Danska, Švedska, Luksemburg in Nizozemska. Norveška, ki ni članica EU, ima 24-odstotni delež električnih avtomobilov.

Cestni promet predstavlja znaten vir emisij toplogrednih plinov. Leta 2022 je po podatkih statističnega urada v Sloveniji zaradi njega nastalo 5,3 milijona ton emisij ogljikovega dioksida oz. 42 odstotkov vseh v tem letu nastalih emisij ogljikovega dioksida.

V Sloveniji emisije toplogrednih plinov iz cestnega prometa v zadnjih letih opazno naraščajo. Njihova količina se je med letoma 2008 in 2022 povečala za 25 odstotkov, medtem ko se je skupna količina emisij ogljikovega dioksida zmanjšala za 24 odstotkov. To je bilo predvsem posledica zmanjšanja emisij v predelovalnih dejavnostih ter oskrbi z elektriko, plinom in paro.

Da bi obrnili trend, je ključno spodbujanje trajnostnih načinov potovanja, kot so hoja, kolesarjenje ali javni prevoz. Letos bo občane k temu vzpodbujalo in aktivno ozaveščalo okoli 114 občin.

Danes se začenja evropski teden mobilnosti
Žiga Živulovič jr./Bobo

V Ljubljani bo potekalo več kot 80 dnevnih dogodkov, predvidenih je tudi 12 trajnih ukrepov in 19 tedenskih aktivnosti. Zaradi izvedbe aktivnosti bodo čez teden zaprte tudi nekatere ulice in ceste.

V Mariboru se je dogajanje začelo že v nedeljo dopoldne z dogodkom Fit Maribor na Glavnem mostu, s ciljem spreminjanja potovalnih navad občank in občanov pa pripravljajo še vrsto drugih dogodkov. V Celju bo središče evropskega tedna Prešernova ulica. V tednu dni bodo potekale številne aktivnosti za vse generacije, ki se bodo sklenile z nedeljo brez avtomobilov.

S tradicionalnim Otroškim kolesarskim krosom bodo aktivnosti v okviru tedna mobilnosti zagnali v novogoriški občini. V torek bo sledil dogodek Vozičkanje z dojenčki, v četrtek pa delavnica preobrazbe kolesa. V petek bodo v ospredju starejši občani, ko bosta potekala Sprehod za spomin ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni in delavnica za starejše Človek, razgibaj se.

Vrsto dejavnosti, ki spodbujajo trajnostne načine prevoza in okoljsko prijazno mobilnost, v sodelovanju z različnimi organizacijami pripravljajo tudi v Krškem. Uradno odprtje so pripravili že v petek z organiziranjem vadbe 1000 gibov v mestnem parku, vrhunec dogajanja pa bo v petek, ko v starem mestnem jedru organizirajo dan brez avtomobila.

V Novem mestu pripravljajo več kot deset aktivnosti. V četrtek v sodelovanju z zdravstvenim domom pripravljajo dan odprtih vrat pod imenom Skupaj za zdravje na novomeškem bazenu, v okviru katerega bodo lahko občani preverili osebno zdravstveno stanje v družbi usposobljenega medicinskega osebja.

V mestni občini Kranj so uvodna dogodka v okviru tedna mobilnosti pripravili v juliju, v prihajajočih dneh pa se bo zvrstilo vrsto drugih aktivnosti. V petek bo med drugim potekal KRfest trajnostne mobilnosti, ki bo ponovno povezal ljubitelje trajnostnih oblik prevoza, zdravega načina življenja in lokalno pridelane hrane.

Kampanji se pridružujejo tudi v Mestni občini Koper. Osrednji dogodek bo festival trajnostne mobilnosti prihodnjo soboto, na katerem se bodo predstavila društva in drugi deležniki, ki delujejo na področju trajnostne mobilnosti, varovanja okolja in zdravja. V torek bodo med drugim kolesarjem na Pristaniški ulici delili kolesarski zajtrk.

Povezovanje velikanov; bo to recept za tehnološki uspeh?

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec